V SREDIŠČU KONGRESA ŽENSKE ZVEZE NSi VLOGA ŽENSK V POLITIKI

Na desetem rednem kongresu Ženske zveze Nove Slovenije v je petdeset delegatk iz celotne Slovenije izvolilo novo vodstvo in prisluhnilo dvema okroglima mizama s tematikami žensk v političnem življenju. Predsednica Ženske zveze NSi je ponovno postala Karolina Korenčan. Osrednja gostja kongresa in prvega, za javnost odprtega dela, je bila podpredsednica Evropske komisije, hrvaška komisarka Dubravka Šuica, odgovorna za področji demokracije in demografije.

Dubravka Šuica je v pogovoru z namestnico predsednika Sveta NSi Mojco Erjavec izpostavila potrebo po zagotavljanju možnosti vključevanja žensk v javno, politično in družbeno sfero ter trg dela. Svojo dolgoletno kariero političarke na različnih ravneh dolguje vztrajnosti in notranjemu boju, ki ga je poudarila kot pomembnega za dosego ciljev. Podpornica ženskih kvot je vse udeleženke spodbudila, naj se udejstvujejo v javnem in političnem življenju v svoji okolici, saj samo tako lahko zagotovimo odraz družbenih razmer v upravljanju. V času svojega mandata je vodila projekt dialoga z državljani Konferenca o prihodnosti Evrope, kjer je v strukturiranih pogovorih sodelovalo več tisoč evropskih državljanov. Edinstvenost tovrstnih izmenjav je, da so njihovi predlogi našli pot v delovni in zakonodajni program Evropske komisije, primer je področje duševnega zdravja. Najbolj ponosna je Šuica na zbirko štiridesetih ukrepov s področja demografije, zbranih v knjižici, ki jo je predsednica Evropske komisije predstavila in priporočila v uporabo vladam EU za tega reševanje perečega področja. V prihodnje si Hrvatica želi ohraniti pomen vprašanj demografije kot prioritete, tudi kot z ustanovitvijo posebnega organa za spremljanje razmer na evropski ravni. Pomen slednjega je izpostavila tudi Jasmina OpecVöröš, državna svetnica in obiskovalka ter nekdanja namestnica direktorja ukinjenega slovenskega Urada za demografijo.

Podpredsednica stranke in poslanka Vida Čadonič Špelič, poslanka Iva Dimic in poslanka v Evropskem parlamentu Ljudmila Novak so v že zaprtem delu kongresa svoje poglede na vlogo in položaj žensk pri nas delile v drugi razpravi pod moderatorstvom Julije Humar, sodelavke poslanske skupine NSi v DZ. Strinjale so se, da se ženske soočajo z izzivi in ovirami, ki jih premagujejo tako pri zaposlovanju, v javnem življenju kot svojih družinah. Več ukrepov za lajšanje združljivosti poklicnega in zasebnega življenja je na pobudo ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Ciglerja Kralja iz NSi sprejela tudi prejšnja vlada. Ostaja pa še veliko dela in možnosti za izboljšave.

Prispevek žensk k demokratičnemu razvoju je neprecenljiv, so se strinjale vse govorke, delegatke in gostje. V kongresni izjavi so poudarili, da je vključevanje žensk ključno za trajnostno demokracijo in družbeni napredek v Sloveniji in Evropski uniji. Ženska zveza NSi podpira vključitev kandidatk različnih starosti in stanov na listo kandidatov NSi za Evropski parlament in v ostalih oblikah soodločanja v družbi. Svoj prispevek h krepitvi vloge žensk v družbenem življenju bo v naslednjih dveh letih prineslo tudi novo izvoljeno vodstvo Ženske zveze NSi.

Izvoljene so bile:

Karolina KORENČAN, predsednica Ženske zveze NSi

Mojca ERJAVEC, podpredsednica

Maria Ivana TEKAVEC, podpredsednica za Slovence po svetu

Upravni odbor: Irena BELE, Orjana CURK, Nives ČONČ, Irena DOLENC, Veronika JUVAN, Nadja PROSEN VERBIČ, Mojca SOJAR, Mojca STOSCHITZKY

Nadzorni odbor: Vlasta SAGADIN, Ljudmila ČIBEJ BOLTAR, Julija HUMAR