mag. Matej TONIN

Matej Tonin se je rodil leta 1983 in prihaja iz Zgornjega Tuhinja. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Kamniku. Nadaljeval je s študijem politologije na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani, kjer je leta 2010 magistriral na temo osamosvajanja Slovenije in gospodarskih učinkov osamosvojitve.

Politično je aktiven od leta 2001, ko se je vključil v občinski odbor NSi Kamnik. Pomembne politične izkušnje je pridobival tudi v Mladi Sloveniji, podmladku NSi, kjer je bil nekaj časa tudi podpredsednik. Na lokalnih volitvah leta 2006 in 2010 je bil izvoljen v občinski svet občine Kamnik. Leta 2007 je začel sodelovati s poslansko skupino NSi kot svetovalec za področje odnosov z javnostmi, nato pa je novembra 2008 odšel na samostojno podjetniško pot. Ustanovil je podjetje Vizija, ki se je ukvarjalo z video produkcijo in ustvarjanjem lokalnega spletnega medija Kamničan.si. Podjetje je vodil vse do leta 2011, ko je bil na prvih predčasnih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije. Funkcija poslanca mu je bila zaupana tudi na parlamentarnih volitvah leta 2014, v obeh mandatih pa je bil imenovan tudi za vodjo poslanske skupine NSi. Leta 2018, ko se je Ljudmila Novak poslovila s funkcije predsednice NSi, je prevzel začasno vodenje stranke, nato pa je bil 21. aprila 2018 na kongresu v Grosupljem z veliko večino glasov izvoljen za predsednika NSi.

Istega leta je bil na predčasnih parlamentarnih volitvah ponovno izvoljen za poslanca, na konstitutivni seji državnega zbora 22. junija pa je bil z 80-imi glasovi podpore izvoljen tudi za predsednika Državnega zbora Republike Slovenije. Po oblikovanju manjšinske vlade je funkcijo predsednika državnega zbora zapustil in kot poslanec prevzel vodenje parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb.

Februarja leta 2020 se je po odstopu dotedanjega predsednika vlade oblikovala nova vladna koalicija, Matej Tonin pa prevzel odgovornost za vodenje ministrstva za obrambo. Novembra 2020 je sledil 14. Kongres NSi v digitalni obliki. Volitve organov stranke pa so bile izpeljane po pošti. Na omenjenem kongresu je bil Matej Tonin izvoljen še za drugi mandat na čelu stranke, in sicer z 95,7% podporo.

Z ženo Marjeto imata dve hčeri in sina. Svoje proste trenutke namenja družini, rekreacijsko pa se ukvarja tudi s hokejem in košarko. Svojo vizijo razvoja slovenske države je strnil v knjigi Upanje za Slovenijo, ki hkrati predstavlja tudi agendo njegovega političnega delovanja.