Evropa potrebuje nov zagon!

EU je prav gotovo zgodba o uspehu. Vseeno pa si moramo odkrito priznati, da nam je na nekaterih področjih zaradi zgrešenih levih politik spodletelo.

Povezane Evrope ni brez močnega gospodarstva in zagotovljenega miru.

Smo na strani vseh tistih, ki delajo in ustvarjajo. Dovolj je capljanja za Ameriko in Kitajsko. Odpravimo nesmiselne birokratske ovire in vrnimo evropska podjetja med zmagovalce.

Ne zelenemu aktivizmu, smo za pameten zeleni prehod!

Ljudje zaradi zelenega prehoda ne smejo postati revni. Dovolj je prepovedi – varstvo okolja ne sme pretirano omejevati naših kmetov. Sončne in vetrne elektrarne ne bodo dovolj, potrebujemo jedrsko energijo.

Zavarovati moramo naše meje in se odločno postaviti za ohranitev našega načina življenja.

Migrantske centre je potrebno vzpostaviti izven EU. Jasno moramo sporočiti: kdor v Evropo pride nelegalno, bo vrnjen nazaj. Kdor pride k nam, se mora prilagoditi našemu načinu življenja.

Skupaj vrnimo EU nazaj na pravo pot!

Kandidatke in kandidati NSi

1. mag. Matej Tonin

Dragi prijatelji, v prihodnjih dneh vas prosim, da nam pomagate spodbuditi vaše najdražje, prijatelje in znance, da se udeležijo evropskih volitev in svoj glas oddajo za Novo Slovenijo.

Iskreno vas prosim za vaš preferenčni glas. Vaša podpora moji kandidaturi bo imela več pomembnih simbolnih sporočil. Vaš glas bo jasna podpora Novi Sloveniji in njenim prizadevanjem za aktivno vključenost v reševanje ključnih evropskih izzivov. Podprli boste tudi tesnejše povezovanje nacionalnih in evropskih tem, predvsem pa tesnejšo povezanost ekipe in ljudi, ki delajo za Novo Slovenijo v slovenskem in evropskem parlamentu. Vaš preferenčni glas moji kandidaturi bom razumel tudi kot zaupanje sedanjemu vodstvu stranke in potrditev dosedanjega delovanja Nove Slovenije.

Marsikdo me je v teh dneh spraševal, ali si izvolitve zares želim ali pa so me v kandidaturo zgolj prisilile politične okoliščine. Za kandidaturo sem se odločil sam, ker se zavedam, kako usodne bodo te volitve za našo strankarsko, predvsem pa za evropsko prihodnost. Zaradi prelomnih odločitev, ki jih bo moral evropski parlament sprejeti v naslednjih letih, me ne preseneča, da sta se za kandidaturo odločila tudi hrvaški premier in italijanska predsednica vlade. Oba sta nosilca list svojih strank. To je še ena potrditev, da smo v Novi Sloveniji ravnali pravilno in glede na geopolitične okoliščine sestavili najmočnejšo listo doslej.

Z vašo podporo in s pomočjo vaših preferenčnih glasov upam na izvolitev za evropskega poslanca. S svojim znanjem in energijo želim aktivno prispevati k izgradnji močnejše Evrope, ki bo bližje našim ljudem. V evropskem parlamentu bom delal za razumen zeleni prehod, boljše upravljanje migracij in za večjo varnost EU. Pri svojem delu bom glasen in se bom zanesel na zdravo slovensko kmečko pamet.

Hvala za vašo podporo.

2. Katja Berk Bevc

Dragi prijatelji!

V zadnjih petih letih ste me na teh straneh lahko spremljali predvsem kot predsednico Mlade Slovenije – naslednje generacije krščanskih demokratov. Tokrat vas nagovarjam kot kandidatka za evropsko poslanko – ne le kot posameznica, ampak kot glas vseh tistih mlajših generacij v naši stranki, ki črpajo iz istih korenin in vrednot, a z novimi in svežimi pristopi.

Potrebnega je nekaj poguma in drznosti, da na drugo mesto na listi postavimo mlado žensko, ki se mora dokazati ob vseh nekdanjih ministrih in izkušenih poslancih. A verjamem, da vas v Evropskem parlamentu ne bom razočarala. Krščanski demokrati smo pogosto premalo samozavestni in pozabimo na svoje prednosti.

Po izobrazbi sem tolmačka za angleščino, nemščino in slovenščino, imam bogate mednarodne izkušnje, delovala sem v Evropskem, nemškem in slovenskem parlamentu in ni me sram povedati, da sem krščanska demokratka. Poznam našo zgodovino in zgodovino EU kot mirovnega projekta. Ob zavedanju obojega želim graditi prihodnost Slovenije in Evrope, ki naj bosta polni življenja, upanja in priložnosti.

Kandidiram, da nagovorim vse tiste, ki si želijo, da jih v Evropskem parlamentu zastopa mlada oseba z dovolj znanja, veliko energije in pravimi vrednotami. Lista NSi je polna dobrih kandidatk in kandidatov. Glas za vsakega od nas gre v skupno vrečo. Hvaležna pa bom vsem tistim, ki boste v meni prepoznali svojo izbiro in mi dali svoj preferenčni glas. Hvala vam!

3. David Klobasa

Ponosen sem, da kandidiram pod okriljem stranke, v kateri ne vlada enoumje, ampak so dopuščeni in slišani različni pogledi. Različni smo. In v tej različnosti vendarle povezani.

Trdno verjamem, da mi bo uspelo. Ker sem že neštetokrat dokazal, da mi je mar. Za človeka, za živali, za naše okolje. Da znam poslušati, slišati, biti povezovalen, živeti s svojimi ljudmi, sokrajankami in sokrajani in skupaj z njimi delovati v dobrobit Svete Trojice v Slovenskih goricah, štajerske regije in naše Slovenije. Svoji funkciji državnega svetnika Republike Slovenije in župana Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah jemljem kot osebno poslanstvo, zato mi prav tako veliko pomenita podpora moje družine in prijateljev.

Želim si postati del nove generacije politične miselnosti in prepričan sem, da morajo visoke politične funkcije, kar delo evropskega poslanca zagotovo je, zasedati tudi mladi, ki svoje ambicije ne vidijo zgolj v teoriji, ampak v konkretnih realizacijah in dejanjih naše skupne evropske politike. V vsebini svojih sporočil bom iskal zgolj dobro. Kako se lahko vsi skupaj aktiviramo za dobro? Za dobrobit gospodarstva, duševnega stanja mladih, za naše okolje, trajnostni prehod, za svobodo gibanja in varnost, za človekove pravice in demokracijo? Verjamem, da predvsem preko pogovora in nenehnega iskanja konkretnih rešitev.

Svojo kampanjo gradim na terenu, med moji ljudmi. Njihovo mnenje, nasveti in konstruktivni predlogi štejejo, zato sem jim že in jim še bom prisluhnil na okroglih mizah in pogovorih predvsem v Slovenskih goricah, Prekmurju, Prlekiji in Mariboru.

Vse, s katerimi se ne bomo mogli srečati v živo, vljudno vabim, da svoje predloge za aktivacijo za dobro oddate na moji spletni strani www.davidklobasa.com in me spremljate na socialnih omrežjih Instagram in Facebook. Na omenjenih komunikacijskih kanalih bodo ažurno objavljene tudi vse informacije, da boste vedeli, kdaj in kje se srečamo.

Hvala za podporo in aktivirajmo se za dobro!

4. Mojca Erjavec

Čas je, da se v Sloveniji znebimo občutka majhnosti in samozavestno stojimo za svojimi inovativnimi rešitvami. Navadila sem se, da se pogumno spoprimem z izzivi in nikoli ne preneham verjeti v možnost sprememb.

Eden od mojih ciljev je, da pereče tematike približam vsem ljudem, jih osvetlim na razumljiv način in s tem odprem pomembna vprašanja, na katera si volivci zaslužijo jasne odgovore, z njimi pa tudi konkretne rešitve. Zlasti poudarjam:

  • preglednejše javno naročanje in hitrejše, čezmejno koriščenje storitev v zdravstvu,
  • več pomoči družinam in zaposlenim iz EU sredstev,
  • približevanje evropskim pokojninam in gradnjo stanovanj za mlade,
  • manj birokracije za podjetja in vlaganje v strateške sektorje gospodarstva.

Verjamem, da lahko s svojimi izkušnjami in znanjem slovenskemu volivcu ponudim verodostojne in unikatne odgovore.

Po dokončanem diplomskem študiju angleščine in nemščine sem rodno Koroško za 15 let zamenjala za Bruselj. 6 let nazaj pa sem se odločila, da je čas, da se vrnem domov in svoje izkušnje ter znanje uporabim za razvoj domače države. Moje delo je pred tremi leti, ko sem svojim vlogam dodala še poslanstvo mame, dobilo še globlji pomen.

Od leta 2018 aktivno sodelujem v lokalni politiki kot občinska svetnica na Ravnah na Koroškem. Med letoma 2020 in 2022 sem bila vodja kabineta takratnega ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, trenutno pa sem zaposlena na Uradu Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov.

Prepričana sem, da lahko s pravimi političnimi potezami spremenimo svet v bolj kakovosten in življenju bolj prijazen prostor. Verjamem, da lahko slovenski politiki pri tem igramo pomembno vlogo na evropskem političnem prostoru.

5. Mojca Sojar

Vedno je lepo in v čast sodelovati na volitvah, če si na volilni listi tako urejene in dobro pripravljene stranke, kot je Nova Slovenija – krščanski demokrati, ki se volitev vedno loti resno in vsebinsko zelo natančno.

Program stranke za volitve zagovarjamo kot najboljšo možnost, ki bi Evropo kot skupnost in vsako njeno članico »pognala« na hitrejšo pot razvoja. Zato smo si izbrali slogan, ki, če ga malo priredim, pravi: »NSi, poženi EU!«

Ženske lahko na letošnjih volitvah izpostavimo veliko tem, ki se ne dotikajo samo nas, ampak vseh, ki bi v Evropi radi živeli dobro in varno. Žal se dekleta in ženske še vedno premalo vključujemo v družbeno in politično življenje, da bi lahko bolje uveljavljale svoje želje, pravice in enakovredno zastopanost v družbi.

Zato si kot kandidatka na volitvah v Evropski parlament želim, da bi bila Evropa varna za ženske, kar ne pomeni samo odsotnost vojne, ampak tudi pametno migrantsko in azilno politiko. Da ne bi bile deležne razlikovanja zaradi spola, ampak vedno upoštevane le zaradi sposobnosti in talentov. Evropa je preživela zaradi krščanskih vrednot, ki cenijo vsako življenje in ga ohranjajo od začetka do naravne smrti.

Pomembna tema za ženske – ne samo ob letošnjih volitvah – je demografska politika, ki bo na vseh področjih spodbudna, da se bodo Evropejke in Evropejci odločali za življenje. Gospodarsko močna in razvita Evropa pa mora zagotavljati ekonomsko podstat za posameznike in družine.

Tudi če govorimo, da ne moremo biti povsem zadovoljni z dejavnostjo Evrope zadnjih 20 let, je vsekakor pomembno, da se še naprej odločamo za sobivanje v skupnosti, ki vsem veliko več prinaša, kot pa jemlje. Izvoljeni morajo biti tisti in takšni predstavniki držav članic, ki bodo s svojim delom in delovanjem pospešili Evropo, da bo gospodarsko in vrednostno postala globalna odločevalna sila, kar je nekoč že bila.

6. Janez Cigler Kralj

Rojen sem na Koroškem, študiral sem v Ljubljani, z družino pa živim skoraj na Gorenjskem. Zgodba mojega življenja me je pripeljala do danes, ko sem najprej Klavdijin mož in oče najinih štirih otrok.

Moja prizadevanja so usmerjena v oblikovanje pravične, solidarne družbe, kjer bo vsakemu priznano njegovo človekovo dostojanstvo. V politiki vztrajam, ker iskreno verjamem in želim, da prihodnji rodovi živijo v Sloveniji in Evropi, ki bo ohranila temeljne vrednote judovsko-krščanske tradicije: svoboda, pravičnost, solidarnost, varnost.

Trg dela mora biti v ravnotežju: ponujati mora dovolj dobro plačanih delovnih mest, obenem pa omogočati primerno usklajevanje družinskega in poklicnega življenja. To je ključen pogoj za to, da se bodo mladi odločali za družine in se ne bodo bali imeti otrok. Evropa se stara, živimo dlje, kar je dobro. Izziv je, kako poskrbeti, da bo več mladih in mladosti v Evropi, na drugi strani pa poskrbeti za več starejših. Vključiti jih moramo v življenje in poskrbeti za primerna stanovanja ter najkvalitetnejše storitve dolgotrajne oskrbe na domu ali v instituciji.

Marsikaj se da doseči. Ne sprejemam odgovora: »Ne da se.« Vem, da se da. Pod mojim predsedovanjem svetu ministrov za zaposlovanje smo dosegli skupno soglasje za dve pomembni direktivi: o primerni minimalni plači v EU in o preglednosti plačil. S trdim delom smo uskladili bogati sever z revnejšim jugom ter razviti zahod z manj razvitim vzhodom EU. Kot minister sem z ekipo poskrbel za gradnjo in obnovo številnih domov za starejše in dnevnih centrov za starejše po vsej Sloveniji. Toplo mi je pri srcu na odprtjih teh novogradenj, ki so dokaz, da so sadovi trdega skupnega dela veliki. Ostajam tak, kot sem. Tudi v parlamentu EU bom delal naprej tako in za vsakega človeka, če boste na listi NSi obkrožili mojo številko 6.

7. dr. Vida Čadonič Špelič

V državnem zboru sem predsednica odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zato rečem, da sem prva kmetica v državi. Na to sem zelo ponosna. Tudi na kmetijah, tako kot povsod, ženske podpirajo najmanj tri vogale, včasih pa vse štiri – ne glede na to, kako veliki in močni so traktorji in ostali stroji na kmetiji. Brez ženske pridnosti ni urejenega hleva, ni pometenega dvorišča, ni cvetočih rož na oknih in na vrtu, iz kuhinje ni vonja po domači hrani. Brez ženske ljubezni ni srečne družine!

Želim si, da bi mladi ostajali na kmetijah. Da bi svoje znanje usmerjali v razvoj slovenskega kmetijstva, doma pridelane hrane in obdelane krajine. Verjetno se strinjate z mano, da za Slovenijo še posebej velja tisti rek: »Povsod je lepo, a doma je najlepše.« Zakaj je tako lepo v Sloveniji? Ker je Slovenija zelena dežela zaradi pridnih rok slovenskih kmetov in kmetic.

Ker kot poslanka NSi razumem in podpiram slovenskega kmeta, sem se odločila, da kandidiram na volitvah v EU parlament. Kmetje so močno odvisni od evropskih predpisov, ki so včasih neživljenjski in napisani za velike države, zato bo pomembno, da na naslednjih evropskih volitvah NSi dobi čim več poslank in poslancev, ki bomo znali sredi Bruslja zagovarjati posebnost in pomembnost slovenskega kmetijstva. Slovensko kmetijstvo je butično in ne ogroža okolja. Zagotavlja pa nam hrano in obdelano krajino.

Zeleni Evropi bo treba naliti čistega vina. Varstvo okolja ne sme omejevati  kmetijstva. Brez evropske živinoreje bomo primorani jesti črve in kobilice iz tretjega sveta! Krščanski demokrati spoštujemo in smo hvaležni kmetom za hrano, ki je del naše tradicije, zato bomo tudi v prihodnje glas slovenskega kmeta v slovenskem in v evropskem parlamentu.

Če tudi vi podpirate slovenskega kmeta, obkrožite številko 7, pod katero je na listi Nove Slovenije napisano moje ime.

8. Jernej Vrtovec

Dragi prijatelji, za evropskega poslanca kandidiram, ker verjamem v združeno Evropo. Sem optimist, da si bo stara celina v naslednjih letih povrnila status enakovredne tekmice napram drugim velesilam in se odmaknila od zablod, ki nas v družbenem, ekonomskem in vrednotnem smislu vse bolj bremenijo. Združena Evropa namreč nima alternative, prav tako nima alternative Slovenija, če v Evropski uniji ne nastopa z močnim glasom.

V zadnjih letih se zdi, da smo Evropejke in Evropejci utrujeni od izzivov, ki nas pestijo. A prav to je razlog, da se stara celina nikakor ne sme počutiti poražene. Je torej čas za nadgradnjo evropske skupnosti v obliko Združenih držav Evrope? Če sem bil pred leti skeptičen do te ideje, danes nisem. Evropa je nedvomno na prelomnici, ko mora preoblikovati svoj ustroj institucionalnega delovanja, da bo lahko tudi v bodoče konkurirala drugim velesilam. Razprava o tem, kakšne Združene države Evrope potrebujemo, da bodo države hkrati ohranile identiteto in da se izognemo konceptu »talilnega lonca«, je prvi, a nujen korak. V prvem koraku vidim smisel Združenih držav Evrope zlasti v oblikovanju enotne zunanje, obrambne, varnostne, ekonomske, davčne in trgovinske politike ter izobraževalnih politik.

V zadnjih letih je evropska skupnost pri sprejemanju različnih odločitev podlegla levim ekstremizmom. Ti nas med drugim silijo v nepremišljen in škodljiv zeleni prehod, ki bi pomenil resno grožnjo konkurenčnosti evropskega in slovenskega gospodarstva. Torej velik »ne« zelenemu aktivizmu, vedno pa bom »za« pameten zeleni prehod s poudarkom na nuklearni energiji.

Glas za ekipo NSi in zame bo torej glas za razvoj in ljudi, ki Slovenijo in Evropo nosimo v srcu. Želim biti del Evrope, ki bo spremenila svoj kurz, zato sem pripravljen biti glas Slovenije v Evropskem parlamentu. Hvala že vnaprej za vaš glas. EU, poženi, mi smo pripravljeni!

9. Ljudmila Novak

Evropski parlament je v tem mandatu odigral ključno vlogo pri hitrem reševanju izzivov, kot so pandemija Covid-19, gospodarska nestabilnost in vojna v Ukrajini. Ponosna sem, da sem kot evropska poslanka Evropske ljudske stranke (ELS) podprla več svežnjev finančne pomoči in spodbud za države članice v času pandemije in za pomoč Ukrajini pred rusko agresijo. Povečali smo socialno varnost in zdravstveno oskrbo naših državljanov ter izboljšali sodelovanje strokovnjakov na področju boja proti raku.

Sama sem v tem mandatu kot evropska poslanka sodelovala tudi pri več zakonodajnih poročilih. Kot članica Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI) sem bila imenovana za poročevalko ELS pri revidiranju poslovanja šestih agencij, med drugim tudi Evropske agencije za zdravila. Poleg tega pa sem bila poročevalka ELS tudi za Direktivo o spremljanju in odpornosti tal. Zdrava tla imajo velik pomen pri doseganju prehranske varnosti in zagotavljanju kakovostne hrane, čemur smo pri tem poročilu namenili največ pozornosti.

V odboru za promet in turizem (TRAN) sem bila poročevalka ELS pri izdelavi mnenja o proračunu za leto 2023 in za poročilo o spremembah Direktive o skladnosti z zahtevami države zastave ter za poročilo o spremembah Direktive o pomorski inšpekciji države pristanišča, s katerima smo izboljšali raven pomorske varnosti in varstva pred onesnaževanjem po vsej EU.

Zavedam se, da trenutno obdobje sprememb in izzivov za nikogar ni enostavno. Novi ukrepi vplivajo na vse: na varnost, gospodarstvo, kmetijstvo, infrastrukturo, turizem in tudi na vsakega posameznega državljana. V prihodnosti bo tako izredno pomembno, kako se bo EU soočala s političnimi delitvami in z vzponom skrajnih ideologij, ki lahko pripeljejo do sprejetja škodljivih ukrepov. Za demokracijo, njene vrednote in pridobitve sem še naprej pripravljena delati vsak dan, da jih ohranimo.