Predsednica NSi Ljudmila Novak

ljudmilanovak

Ljudmila Novak se je rodila 1. avgusta 1959 v Mariboru. Svoje otroštvo je preživela na Zgornji Velki v Slovenskih goricah, kjer je med letoma 1966 in 1974 obiskovala osnovno šolo. Po zaključeni osnovni šoli se je vpisala na Prvo gimnazijo Maribor. Na gimnaziji je maturirala leta 1978 in se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani ter diplomirala iz slovenskega in nemškega jezika. Leta 1988 je pridobila FIBO kvalifikacija za delo z gibalno oviranimi osebami.

 Poklicna pot

Med letoma 1983 in 1985 je Ljudmila Novak kot profesorica slovenskega in nemškega jezika s književnostjo poučevala v Srednješolskem centru Murska Sobota, nato pa eno leto v Dekliškem vzgajališču Višnja Gora, kjer je bila tudi vodja srednje šole. Od leta 1986 do leta 2004 je slovenski in nemški jezik s književnostjo poučevala v Zavodu za usposabljanje invalidne mladine Kamnik.

 Politična pot

Ljudmila Novak je svojo politično pot začela z vstopom v Novo Slovenijo – krščansko ljudsko stranko, leta 2000. Med leti 2000 in 2004 je bila članica sveta stranke. Leta 2001 so ji občani Moravč zaupali mesto županje. Župansko funkcijo je opravljala do leta 2004, ko je bila na prvih evropskih volitvah v Sloveniji na listi Nove Slovenije izvoljena v Evropski parlament. Od leta 2001 do 2002 je bila članica predsedstva Skupnosti občin Slovenije. V letu 2004 je postala tudi predstavnica občine Moravče v Združenju podeželskih občin EU. Med letom 2001 in 2004 je bila članica Kongresa lokalnih skupnosti Sveta Evrope. Na 2. rednem kongresu NSi v Novi Gorici je postala podpredsednica Nove Slovenije. Leta 2008 pa je bila na predčasnem volilnem kongresu NSi izvoljena za predsednico Nove Slovenije.

Junija 2004 je bila Ljudmila Novak izvoljena za evropsko poslanko. V Evropskem parlamentu je tako bila članica Odbora za kulturo in izobraževanje in članica delegacije pri Skupni parlamentarni skupščini AKP-EU. Prav tako je bila tudi nadomesta članica v Odboru za regionalni razvoj. Podrobneje si njene aktivnosti v Evropskem parlamentu pogledate tukaj ali pa nawww.ljudmilanovak.org.

Na državnozborskih volitvah leta 2008 je NSi dosegla 3,40 odstotkov glasov in tako ni prestopila parlamentarnega praga. Po razglasitvi rezultatov je z mesta predsednika NSi odstopil dr. Andrej Bajuk,  izvršilni odbor NSi pa je imenoval podpredsednico Ljudmilo Novak za vršilko dolžnosti predsednika do izrednega volilnega kongresa.  Delegatke in delegati so nato na izrednem volilnem kongresu 15. novembra v Ljubljani za novo predsednico izvolili Ljudmilo Novak.

Leta 2009 so bile na vrsti volitve v Evropski parlament, na katerih je Nova Slovenija dosegla 16,58 % in se uvrstila na 3. mesto in tako dobila en mandat v Evropskem parlamentu, ki ga je zasedel prvi na listi NSi Lojze Peterle; Ljudmila Novak je bila druga na listi NSi.

4. december 2011 je za NSi in Slovenijo postal zgodovinski dan, saj je NSi, pod vodstvom Ljudmile Novak, kot prvi stranki na predčasnih volitvah v DZ RS uspelo vrniti v državni zbor. Z rezultatom 4,88 odstotkov oz. 53.758 glasov je bila v DZ RS izvoljena tudi predsednica stranke Ljudmila Novak. DZ RS se je sestal na svoji konstitutativni seji 21. decembra 2011 na kateri je je s 70 glasovi poslank in poslancev izvolil predsednico NSi in poslanko Ljudmilo Novak za podpredsednico Državnega zbora RS. 10. februarja 2012 je bila v DZ RS potrjena kot članica 10. slovenske vlade in sicer kot ministrica za Slovence v zamejstvu in tujini. Decembra 2012 je v Vipavi potekal 6. kongres NSi na katerem je bila ponovno z veliko podporo predstavnikov izvoljena na mesto predsednice stranke.

Leto 2014 je bilo volilno leto, saj so najprej sledile volitve v Evropski parlament, na katerih je kot kandidatka sodelovala tudi Ljudmila Novak, sledile so državnozborske volitve julija 2014, kjer je bila za poslanko ponovno izvoljena Ljudmila Novak. Pod vodstvom Novakove, pa je NSi dobila najboljši rezultat na lokalnih volitvah oktobra 2014, po letu 2002. Novembra 2016 je bil na jubilejnem 10. kongresu NSi zaupan še en mandat predsednice stranke.

Ljudmila Novak je že več kot 30 let je poročena z možem Romanom, s katerim imata tri otroke in pet vnukov. Aktivno govori nemško, angleško in hrvaško ter pasivno francosko in italijansko.