ZA OBSTOJ LOKALNIH RADIEV IN DIGITALNI RAZVOJ PODEŽELJA

DELI:
13.05.2021, NSi

»Digitalizacija spreminja vse. Temeljito spreminja podobo gospodarstva, politike in družbe. Digitalna revolucija in razvoj prinaša nove izzive in odpira nove priložnosti. Cilj NSi je, da je Slovenija na strani zmagovalcev digitalne revolucije in da izkoristi njene priložnosti za razvojni preboj,« je v stališču na odboru za kulturo povedal poslanec Andrej Černigoj.

Digitalni radio prinaša priložnost tudi za lokalne radije

Digitalizacija pa vpliva tudi na posamezne radijske postaje. V Sloveniji od leta 2016 deluje digitalni radio v standartni tehnologiji DAB+. V letu 2019 se je zapolnilo prvo digitalno radijsko omrežje R1, ki ima nacionalno pokrivanje. Trenutno prek njega oddaja 19 najbolj poslušanih radijskih programov v Sloveniji. V letu 2020 se je vspostavilo delovanje dveh novih radijskih omrežij. Omrežje R3, ki pokriva le območje Ljubljane je bilo uspostavljeno v lanskem aprilu. Omrežje R2 pa je bilo vzpostavljeno v oktobru in trenutno čaka na razpis AKOS-a. »Omrežje R2 je posebno omrežje, saj omogoča oddajanje samo na območju ZAHOD ali pa na območju VZHOD. S tem se ponuja izjema priložnost, da v digitalni tehniki začnejo oddajati tudi manjši radijski programi,« je povedal poslanec Andrej Černigoj.

Če ne bo sprememb, bodo lokalni radiji izumrli

A sedanja zakonodaja, oziroma sedanji 77. člen Zakona o medijih 11. lokalnim radijem s statusom posebnega pomena ta razvoj onemogoča. »Sili jih v izbiro digitalnega razvoja in s tem zavestno odpovedjo statusu lokalnega radija s statusom posebnega pomena ali pa oddajanje na 20. let stari tehnologiji. Obe možnosti lahko v prihodnosti privedejo do ukinjanja teh radijev, saj trenutno ne obstajajo, niso v gradnji, oziroma niso načrtovana omrežja s tako majhnimi območji pokrivanja,« je dodal poslanec NSi.

Na ta problem sta večkrat opozorila Svet za radiofuzijo in Javna agencija AKOS.

»Poleg tehnoloških vidikov, ki jih omogoča digitalna platforma v primerjavi z analogno, je za slovenske radijske postaje pomembno predvsem to, da na tem omrežju ni motenj s strani italjanskih in hrvaških radijskih postaj. Navedene motnje so namreč že več desetletij velik in do danes nerešen problem, ki povzroča, da so slovenske radijske postaje slabo slišane ob meji z Italijo, ki ne spoštuje mednarodnih sporazumov na tem področju,« je poudaril poslanec Černigoj in dodal, da je spremembe zakona o medijih potrebno sprejeti zato, ker se drugače lokalni radiji posebnega pomena, ne bodo mogli prijaviti na razpis, ne da bi tvegali izgubo statusa. »V izogib škodljivih in nepopravljivih posledic za slovenski radijski trg vas naprošam, da podprete predlagan predlog zakona o spremembah zakona o medijh,« je še dejal poslanec Černigoj.

 

1 reply

Podaj komentar

Št. vpisov: 1

  1. Danica Zmrzlikar says:

    Absolutno morajo ostati, delovati, če ne za drugega, zato, ker za LJ ne vemo kam gredo.🤭🤔🙄Vse dobro in hvala ekipi v hramu “demokracije” in na stranki NSi.🍀🍀🍀🧲🇸🇮

Komentiranje je zaprto.