ZA INVESTICIJE V ZDRAVSTVENE DOMOVE SMO ZAGOTOVILI 200 MILIJONOV EVROV

DELI:
14.09.2021, NSi

Na seji državnega zbora poslanci obravnavajo tudi zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031. S tem zakonom se za izvajanje najpomembnejših investicij v slovenskem zdravstvu v naslednjih desetih letih namenjata več kot dve milijardi evrov. Amandma k zakonu, ki so ga predlagale koalicijske poslanske skupine NSi, SDS in SMC, pa za izvajanje investicij za zdravstveno dejavnost na primarni ravni v naslednjih 10 letih zagotavlja 200 milijonov €.

“V NSi skupaj s številnimi strokovnimi združenji že leta in leta opozarjamo na pomanjkanje investicij v zdravstvu, ravno zaradi tega, ker moramo spoštovati dostojanstvo človeka. Podatki nam kažejo, da so investicijska vlaganja v slovenski zdravstveni sistem, dejansko katastrofalna,” je na seji državnega zbora dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat. Dodal je, da zato v  v NSi pozdravljamo to sistemsko ureditev, s katero se v zdravstveni sistem zagotavljajo dodatna finančna sredstva v investicije, saj so bile slednje v preteklosti v veliki meri podfinancirane in prezrte s strani regulatorja. Od leta 2009 v povprečju investirali na letni ravni 38 milijonov evrov. Zdaj je to povprečje gledano približno 200 milijonov evrov, je še poudaril.

Gre za razbremenitev občin in skrb za ljudi

“Amandma o dodatnih sredstvih za investicije v zdravstvene domove pa podpiramo tudi zaradi našega političnega programa, naših stališč in skozi načelo subsidiarnosti. Ljudje namreč živijo tudi v obmejnih regijah, vaseh. Vsi vemo, da je za primarno raven zdravstva odgovorna občina, vsi pa tudi vemo, da so bile občine v zadnjih kar nekaj letih finančno izčrpavane oziroma ni bilo dovolj sredstev za njihovo delovanje, za izgradnjo vrtcev, osnovnih šol in zdravstvenih domov,” je poudaril vodja poslanske skupine NSi in dodal: “To situacijo rešuje ta amandma, ki dviga sredstva za primarno raven, konkretno rečeno za zdravstvene domove, ki jih ustanavljajo občine. To je finančna razbremenitev občin. S tem želimo poudariti, da smo #blizuljudem po vsej državi.”

V okviru predloga zakona se predvideva tudi 763 milijonov evrov za univerzitetna klinična centra v Ljubljani in Mariboru, 557 milijonov evrov za splošne bolnišnice, negovalne bolnišnice in negovalne domove, 214 milijonov evrov za specialne bolnišnice, kot so na primer URI-Soča, Center za zdravljenje nalezljivih bolezni otrok Šentvid pri Stični, Onkološki inštitut, 50 milijonov evrov za psihiatrične bolnišnice, 26 milijonov evrov za porodnišnice, 33 milijonov evrov za Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, Nacionalni inštitut za javno zdravje in Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino ter 250 milijonov evrov za visokošolsko in srednješolsko izobraževanje na področju zdravstva ter po sprejetem amandmaju koalicije 150 milijonov evrov za zdravstvo na primarni ravni.

Več o tem, kaj je glede sprememb zakona na odboru za zdravstvo pred dnevi povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat si lahko preberete TUKAJ.