SUM KORUPCIJE PRI ODSTRANITVI OVIR NA MEJI, MNZ SEDAJ UVAJA REVIZIJO POSTOPKOV

DELI:
09.03.2023, NSi

V Novi Sloveniji smo pred nekaj tedni na podlagi javno dostopnih podatkov posumili, da je bil postopek oddaje javnega naročila za odstranitev začasnih tehničnih ovir na meji z Republiko Hrvaško izveden netransparentno in v nasprotju s temeljnimi načeli zakona o javnem naročanju. Zato smo zahtevali nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ in izrazili pričakovanje, da bodo odgovorni zadevo pojasnili. Razloge za sklic seje si lahko podrobneje preberete TUKAJ.

Poslanec Janez Žakelj je danes na nujni seji dejal: »Namen Nove Slovenije ni, da bi napadali katerokoli podjetje, ki je sodelovalo pri tem razpisu. Želimo si zgolj transparentno in gospodarno porabo javnih sredstev in da imajo vsi ponudniki enake pogoje. Podjetje Minis je bilo za izvedbo naročila izbrano brez javnega razpisa zgolj s postopkom pogajanj, saj naj bi se z izvedbo posla mudilo. Podjetje ni imelo resnih referenc, imelo je večkrat blokirane račune. Pred pridobitvijo omenjenega posla je z žico ogradilo le ljubljanski živalski vrt, celjsko bolnišnico in nekaj drugih javnih ustanov«.

Isto podjetje bo za posel postavljanja in podiranja zaslužilo več kot 16 milijonov evrov

»Notranje ministrstvo v razpisni dokumentaciji ni objavilo poteka trase, kjer so postavljene tehnične ovire, zato so bili preostali ponudniki v neenakopravnem položaju, saj niso mogli pripraviti enako kakovostne ponudbe kot Minis. Policija je seznam parcel javno objavila 27 dni po tistem, ko je bilo javno naročilo že oddano Minisu Kljub temu je za izvedbo posla naročnik izbral ponudnika, ki je bil skoraj trikrat dražji od najugodnejšega ponudnika. Podjetje Minis d.o.o. je bilo edino podjetje, ki je potek trase tehničnih ovir detajlno poznalo, prav tako mu je bilo znano, na kakšen način in s katerim orodjem se ograjo najlažje demontira« je bil jasen poslanec Janez Žakelj.

Člani Komisije za nadzor javnih financ so soglasno podprli sklep, s katerim komisija predlaga ministrstvu, naj opravi revizijo ter komisijo v 30 dneh obvesti o ugotovitvah. Žal pa poslanci niso izglasovali predlaganih sklepov NSi, s katerimi bi računskemu sodišču predlagali izvedbo revizije omenjenega javnega naročila, Komisiji za preprečevanje korupcije pa uvedbo postopka zaradi suma korupcije.