Predsednica NSi obiskala slovenske rojake v Argentini

DELI:
12.05.2016, NSi

Srednjesolskem tecaju Marka Bajuka v Buenos AiresuNa povabilo Odbora NSi Argentina in podpredsednika stranke za Slovence v zamejstvu in po svetu Avguština Vivoda je predsednica NSi Ljudmila Novak obiskala slovensko skupnost v Argentini. Najprej se je srečala z Medorganizacijskim svetom, ki ga vodi ing. Jure Komar. Ob tej priložnosti je različnim organizacijam, ki sestavljajo svet, podelila tudi priznanja in zahvale za njihovo delo ter prizadevanja za ohranjanje slovenske kulture, jezika in ljubezni do slovenske domovine.

Obiskala je tudi slovenske sobotne šole za osnovnošolske otroke. V mestu Ramos Mejia deluje osnovnošolski tečaj Antona Martina Slomška, v mestu San Justo pa tečaj Franceta Balantiča. Srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka pa obiskuje slovenska srednješolska mladina. Slovenski učitelji iz teh skupnosti delajo kot prostovoljci in prenašajo svoje znanje in čutenje na mlajše rodove. Tako se iz generacije v generacijo prenaša tudi znanje jezika, poznavanje Slovenije in ljubezen do izvorne slovenske domovine, čeprav je za te generacije prvi dom Argentina, kjer so bili rojeni in kjer živijo s svojimi družinami.Slovenci so v Argentini s skupnimi močmi zgradili slovenske domove, v katerih poteka zelo bogata društvena dejavnost, v Slovenski vasi v Lanusu pa se ponašajo tudi s pravim nogometnim igriščem. Predsednica Ljudmila Novak se je v domu San Justo udeležila poslovilne prireditve Mladike, ki bo s svojim slovensko-argentinskim folklornim programom konec maja in v začetku junija gostovala v Sloveniji. Mladi plesalci in plesalke so pripravili odličen program, ki je prava paša za oči.

Uciteljski zbor osnovnosolskega tecaja Antona Martina Slomska z gospo Novakovo.Ramos Mejia.      Skupina solarjev v Nasemu Domu San Justo, ga. Novakova in ucitelji tecaja.

V Slovenskem domu v Carapachaju so v nedeljo z mašo, ki jo je daroval delegat slovenskih dušnih pastirjev msgr. dr. Jure Rode, in s kulturnim programom obeležili 56. obletnico doma. Ob tej priložnosti jim je čestitala tudi Ljudmila Novak.

Predsednica je obiskala tudi druge slovenske domove v različnih predelih mesta Buenos Aires oziroma v njegovi okolici. V Slovenskem domu na Pristavi v Moronu se je srečala z učitelji glasbe, pevovodji in drugimi glasbeniki ter finančnimi strokovnjaki. V Slovenskem domu San Martin pa so se srečanja udeležili številni inženirji, profesorji, zdravniki, raziskovalci in drugi intelektualci, ki opravljajo različne poklice in zasedajo pomembne položaje in funkcije, ne samo v slovenski skupnosti, pač pa tudi v argentinskem javnem življenju. Po predstavitvi je potekal tudi pogovor o možnostih nadaljnjega sodelovanja na različnih področjih. Ljudmila Novak jim je ob tej priložnosti izrazila tudi svojo podporo in čestitke, saj so zaradi svojega prizadevnega dela, poštenosti in strokovnosti tudi svojevrstni ambasadorji Slovenstva v Argentini. V času, ko je slovenski narod doletela velika nesreča in bratomorna vojna, je Argentina bila ena od redkih držav, ki je sprejela veliko število slovenskih družin, medtem ko so nekatere druge države sprejemale zgolj mlade in zdrave ljudi. Zaradi tega so Slovenci Argentini tudi zelo hvaležni, ker jim je v teh težkih časih ponudila zatočišče. Dom so si morali zgraditi sami s trdim delom in tako rekoč iz nič. Številne zgodbe posameznikov, ki so prišli kot majhni otroci skupaj s svojimi starši, pričajo o tem, koliko napora je bilo potrebno vložiti, da so si ustvarili dom in preživeli številčne družine, ki so še sedaj običajne v slovenski skupnosti in so tudi garant za ohranjanje slovenskega otočka znotraj argentinske družbe.

Roman Novak, Emi Urbancic, ga. Novakova, irena Urbancic Poglajen, Marjan Grilj in Avgustin Vivod    Pred spomenikom  Franceta Balantica    Pozdravlja predsednik Marjan Gril, ob njem voditeljica tecaja ga. Irena Urbancic Poglajen, Gregor Verbic, zakonca Novak in clanica odbora  drustva

Slovenci v Argentini so tudi uspešni podjetniki, zato je predsednica ob spremstvu podpredsednika Avguština Vivoda in predsednika Odbora NSi Argentina Gregorja Verbica obiskala tudi dve zelo uspešni družinski podjetji. Oboji pa so tudi veliki pripadniki, podporniki in aktivni člani slovenskih organizacij. Lesno podjetje Oblak, ki izdeluje okna in vrata, je največje tovrstno podjetje v Argentini. Podjetje družine Zupan Interpack pa je največji proizvajalec tetrapak embalaže v Argentini. Obiska iz Slovenije so bili zelo veseli tudi slovenski starostniki v sodobno urejenem Rožmanovem domu, kar je prav tako zasluga družine Zupan.

Poleg Buenos Airesa je predsednica obiskala tudi slovensko skupnost v Mendozi, kjer je svoja mlada leta preživel ustanovitelj NSi dr. Andrej Bajuk. Njegova družina, predvsem stari oče Marko Bajuk, je pustila pomemben pečat pri organiziranju izobraževanja med našimi begunci, najprej v taborišču v Avstriji, potem pa tudi v Argentini. Še vedno pa sta v slovenski skupnosti v Mendozi zelo aktivna brata dr. Andreja Bajuka, arh. Božidar Bajuk in dr. Jure Bajuk, ter drugi družinski člani. V tamkajšnjem Slovenskem domu potekajo številna srečanja, slovenski tečaj za otroke in odrasle ter kulturne prireditve in druga druženja. V času obiska predsednice je Slovensko društvo pod vodstvom ing. Tineta Šmona organiziralo srečanje s kulturnim programom, na katerem je predsednica ob navzočnosti članov NSi in številnih somišljenikov iz mlade generacije podelila društvu tudi priznanje za aktivno ohranjanje Slovenstva. V kulturnem programu sta nastopila tamkajšnji mešani pevski zbor in Mendoški oktet, ki bo letos sodeloval na osrednji državni proslavi v počastitev dneva državnosti v Ljubljani. Mendoza je mesto pod Andi, kjer še posebej dobro uspeva vinska trta, ki jo sicer morajo zalivati, zaradi višine in sonca pa njihova vina sodijo med najbolj kvalitetna v Latinski Ameriki, o čemer so se gostje lahko tudi prepričali ob obisku vinske kleti. Prav zaradi vina, ugodne klime in bližnjih gora si je nekaj slovenskih družin tukaj ustvarilo svoj dom, med njimi tudi znani izdelovalci sodov za shranjevanje vina. Člani NSi Argentina iz Mendoze pa so še posebej pozorno prisluhnili predsednici NSi, saj ustanovitelj stranke izhaja prav iz njihove sredine. Rojake je zanimalo aktualno družbeno politično dogajanje v Sloveniji in delovanje stranke, čemur so posvetili največ pozornosti.

Obisk ge. Novakove v podjetju Interpack    Mendosa_4     Mendosa_2

Ljudmila Novak se je v Buenos Airesu srečala tudi z Odborom NSi Argentina, ki jo je povabil in tudi pripravil program obiska. Odbor si prizadeva za intenzivnejše sodelovanje s Slovenijo, saj želi s svojimi aktivnostmi pomagati stranki in zanjo pridobivati tudi podpornike in volivce v Argentini. Srečanja se je udeležil tudi nekdanji predsednik povojne Slovenske ljudske stranke dr. Marko Kremžar, katerega analitično razmišljanje in pozorno spremljanje dogajanja v Sloveniji je zelo dragoceno za slovensko skupnost.

VBuenos Airesu je v Slovenski hiši, ki je središče in administrativni sedež slovenske skupnosti pri Kulturni akciji, tam pa je tudi cerkev Marije Pomagaj in spomenik padlih, po predstavitvi pesniške zbirke Prareka Toneta Rodeta predsednica v predavanju pod naslovom “Slovenija danes in jutri” izpostavila aktualno dogajanje v Sloveniji in Evropi ter odgovarjala na vprašanja udeležencev.

Lujan in dom v Moronu    Interviju na Radio Argentina      G. Verbic, dr. M. Kremzar, Ljudmila Novak, A. Vivod

Predsednica je v imenu NSi, ki je ideološka naslednica SKD, argentinskim prijateljem iz vrst krščanskih demokratov, med njimi je še posebej zaslužen dr. Jorge Crespo Montes, podelila priznanje, ki ga je sopodpisal predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle, kot zahvalo za pomoč pri priznanju samostojne Slovenije. Argentina je bila prva izmed držav Latinske Amerike, ki je priznala Slovenijo, nato so ji sledile še druge države tega kontinenta. Priznanje in zahvalo je podelila tudi radijski ekipi oddaje Okence v Slovenijo. Njen dolgoletni voditelj Mirko Vasle pa je s predsednico opravil tudi kratek intervju o aktualnem dogajanju v Sloveniji.

V začetku maja Slovenci romajo v Lujan, kjer je največje romarsko središče z znamenito lujansko (luhansko) Marijo, v veliki katedrali pa je prisotna tudi podoba Marije Pomagaj z Brezij. Deseta maša, ki jo je daroval msgr. Jure Rode, je bila posvečena živim in mrtvim Slovencem v Argentini, zaradi lepega slovenskega petja pa cerkev napolnijo tudi številni drugi romarji.

Sprevod    Masa.png    unnamed

Slovensko skupnost v Argentini povezuje ljubezen do slovenske domovine in slovenskih korenin. Njihovi predniki so z velikim trpljenjem, trudom in požrtvovalnostjo gradili svoj novi dom iz nič, ob tem pa so veliko ur in denarja žrtvovali tudi za gradnjo skupnih domov. Ob tem so jim ves čas bili v oporo slovenski duhovniki, prav tako begunci, ki so rasli znotraj skupnosti, med njimi je sedaj nekaj škofov tamkajšnje cerkve. Tudi sedaj Slovence povezuje slovenska nedeljska maša, po kateri se zberejo k skupnemu zajtrku, potem pa si krajšajo čas s klepetom, pesmijo in drugimi aktivnostmi, medtem ko mladina igra nogomet, kot se spodobi za Argentino, ali se zabava po svoje.

Maša, tečaji, kulturno in športno udejstvovanje,  množične prireditve, druženje, skupne akcije in učenje so osrednje točke slovenske skupnosti v Argentini. Vsi pa si želijo občasno obiskati sorodnike in prijatelje v Sloveniji, kar je za mladino tudi največja motivacija za učenje slovenščine in spoznavanje domovine svojih prednikov.