JANEZ ŽAKELJ: OBSTAJA RESEN SUM O POVEZAVAH MED GIBANJEM SVOBODA IN VRHOM POLICIJE

DELI:
25.04.2024, NSi

»Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) je v medijsko izpostavljenem primeru nadzora na Generalni policijski upravi ravnala zakonito in skladno z uveljavljeno prakso dela komisije,« je na novinarski konferenci dejal poslanec in predsednik KNOVS Janez Žakelj.

Pojasnil je, da se je v preteklih mesecih na člane komisije obrnilo več posameznikov, ki so trdili, da jim neupravičeno in nezakonito prisluškujejo. »V skladu s 33. členom Zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb lahko vsak posameznik ali organizacija komisijo obvesti o domnevno nezakonitem prisluškovanju in komisiji da pobudo za izvedbo nadzora. Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je celoten postopek nadzora izvedla skladno z zakonom in uveljavljeno prakso. Za izvedbo nadzora je bila soglasno na seji KNOVS izvoljena pooblaščena skupina. V njej so bili tako predstavniki koalicije kot opozicije,« je dejal poslanec NSi in dodal:

»Pri nadzorih upravičenosti in zakonitosti prisluškovanja ima policija v skladu s 27. členom Zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih možnost, da tovrsten nadzor zavrne, v kolikor bi se izkazalo, da bi to vplivalo na predkazenski postopek, na nacionalno varnost, na izvajanje tajnih operacij ali na razkritje zaščitenega vira. Seznam telefonskih številk je bil oblikovan v daljšem časovnem obdobju v letu 2023 in je vseboval večje število telefonskih številk. Seznam je pooblaščeni skupini predlagal eden izmed članov KNOVS, na katerega so se obrnili državljani.«

Policija ima možnost, da nadzor zavrne

Povedal je še, da je bil nenapovedan nadzor opravljen korektno in da Policija nadzora ni zavrnila. »Vsebine in načina nadzora ni problematiziral nihče od članov KNOVS, ki je sodeloval v nadzoru. Rad bi poudaril, da je KNOVS svoje delo opravil profesionalno. V kolikor bi Policija ocenila, da bi razkritje posameznih podatkov vplivalo na uspešen potek predkazenskega postopka, ki še ni zaključen, bi lahko nadzor odložila. Bistveno pri vsem pa je: Policija bi v primeru ocene, da bi nenapovedan nadzor lahko ogrozil predkazenski postopek, enostavno zavrnila izvedbo nadzora. Zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb ima vgrajeno varovalko, da vsakršen poskus zlorabe lahko prepreči,« je še povedal Janez Žakelj in dodal, da je bilo podobnih nadzorov KNOVS v preteklih mandatih že več.

Prav tako je pojasnil, da KNOVS ni nikoli presojal primernosti pobude o domnevnem nezakonitem prisluškovanju. »Ni naloga KNOVS, da ocenjuje ali je pobuda nekega državljana upravičena ali ne. Naloga KNOVS pa je, da preveri ali se prikriti preiskovalni ukrepi uporabljajo zakonito,« je še dejal poslanec NSi.