NOVE LAŽI IN PODTIKANJA PORTALA NECENZURIRANO

DELI:
24.04.2024, NSi

Objavljajmo odziv predsednika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb na laži ter obtožbe portala Necenzurirano, ki se tičejo dela članov omenjene komisije:

KNOVS v tem mandatu deluje v skladu z ZPNOVS. Člani komisije svoje delo opravljamo profesionalno in predano. Velika večina odločitev je na komisiji sprejeta soglasno.

Pooblaščena skupina KNOVS, ki je vedno oblikovana skladno z zakonom, je lansko leto opravila več nenapovedanih nadzorov v vseh nadzorovanih službah. Nadzori so vedno opravljeni korektno in v skladu z zakonom.

Skladno s 27. členom ZPNOVS ima vsaka nadzorovana služba, tudi GPU, možnost odložiti nadzor:

če bi to resno ogrozilo uspešen potek posamezne dejavnosti nadzorovane obveščevalne službe posebnega pomena za nacionalno varnost, ki še ni zaključena;

če bi to resno ogrozilo uspešen potek predkazenskega postopka, ki še ni zaključen;

če bi to resno ogrozilo uspešno izvedbo posameznega ali več med seboj povezanih nadzorovanih ukrepov, ki še niso zaključeni;

če obstaja resna nevarnost, da bi bilo s tem ogroženo življenje ljudi;

če obstaja resna nevarnost, da bi bilo s tem omogočeno razkritje zaščitenega vira informacij.

GPU doslej nadzora ni nikoli odložila, ampak je s KNOVS korektno sodelovala. Obtožbe novinarjev Primoža Cirmana in Tomaža Modica o zlorabi KNOVS je navadna laž in zlonamerno podtikanje.

Soavtor članka na Necenzurirano je tudi Tomaž Modic, ki je strokovni sodelavec Svobode v parlamentarni preiskovalni komisiji. Članek se je pojavil potem, ko je poslanka NSi Vida Čadonič Špelič izpostavila sum, da je direktor NPU Muženič krivo pričal pred preiskovalno komisijo. Glede na to, da je portal Necenzurirano povezan s Svobodo, članek razumem kot napad na NSi zaradi našega vztrajnega dela, da se pred preiskovalno komisijo zasliši predsednika vlade Roberta Goloba.

 

Janez Žakelj,
predsednik KNOVS