Jožef Horvat kot prvi iz DZ RS že junija 2014 pozval Evropsko komisijo k obvezni ratifikaciji TTIP v nacionalnih parlamentih

DELI:
26.05.2016, NSi

OZP_Jozef_Horvat2016Na skupni seji Odbora za zadeve EU (OZEU) in Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je poslanec in podpredsednik NSi Jožef Horvat spomnil, da je že junija 2014 v funkciji predsednika OZEU skupaj s še 15 predsedniki odborov za zadeve EU v nacionalnih parlamentih  podpisal pismo za komisarja za trgovino Evropske komisije v prejšnjem mandatu, Karla De Guchta. Več na tej POVEZAVI.

Podpisniki so evropskega komisarja pozvali, da je treba sporazume o prosti trgovini obravnavati kot mešane sporazume (isti status je imel sporazum ACTA), saj vsebujejo določbe, ki zadevajo področja politike, ki so v pristojnosti držav članic. To pomeni, da bi morali biti nacionalni parlamenti vključeni v ratifikacijo TTIP. Komisar De Gucht je na to sporočil, da bo imel TTIP zaradi velike politične teže status t. im. mixed agreement, to pomeni, da bo potrebna tudi ratifikacija v vseh 28 parlamentih.

V resoluciji, ki jo je Evropski parlament potrdil julija lani, piše, se nacionalne parlamente članic EU ustrezno obvešča na pogajanjih, ki potekajo.

V nadaljevanju razprave je podpredsednik NSi Jožef Horvat še poudaril: ”EU je najmočnejša gospodarska velesila. Leta 2013 smo mi, državljani EU, ustvarili 23,7% svetovnega BDP (ZDA: 22,2%). EU mora biti globalni igralec in mora ostati najboljša povezava držav in narodov na svetu. V NSi menimo, da bi TTIP lahko bil eden od odgovorov na spreminjajoči se svet. Prinaša priložnosti, prinaša nevarnosti, je pa najbrž tudi nujnost. Nasprotniki – predvsem ideološki – morajo pokazati na alternative. S kom naj se sicer EU povezuje v svetu, ki je – zahvaljujoč tudi tehnologiji – postal globalna vas. Potrebna so nam torej pravila za poslovanje (trgovanje) v globalni vasi (v oblaku, …),” je dejal Horvat.

Dodal je še: “Že pred začetkom pogajanj pa bi morali definirati zadeve o katerih se sploh ne bomo pogajali. Podpiram ambicijo sporazuma, želim pa, da nas pri tem vodijo cilji, ki so v skladu z našimi temeljnimi vrednotami, načeli in standardi. Evropske vrednote in naša načela ne smejo biti predmet pogajanj! Nas ne zanima samo večji obseg trgovine, nas zanimajo predvsem posledice rasti. Nikakor ne smemo dovoliti znižanja okoljskih standardov in standardov varne hrane. Nasprotno, okoljske in prehranske standarde moramo dvigniti. TTIP je ta čas najpomembnejši sporazum za EU – tako z vidika posledic, kot z vidika zanimanja javnosti. Zato je politična odgovornost ogromna!”