Matej Tonin: Če bi sistem deloval, bi imeli odgovorne za bančno luknjo za zapahi in ne na ključnih položajih v državi

DELI:
29.02.2016, NSi

Matej_Tonin_govornik_sejaDZnov_2014Matej Tonin je poslansko vprašanje namenjeno predsedniku vlade izkoristil za to, da premiera Cerarja vpraša, kaj bosta vlada in on osebno storila, da bodo ključni akterji pri podeljevanju nezavarovanih bančnih kreditov končno odgovarjali za svoja dejanja.

Kot je dejal Tonin se je v 25-ih letih slovenske samostojnosti naše življenje po večini materialno izboljšalo, žal pa sta zadovoljstvo z življenjem in optimizem mnogo manjša kot nekoč. »Ljudje imajo občutek, da pravila ne veljajo za vse enako. Zaradi tega se institucij države ne spoštuje, za kar imamo vrsto primerov. In potem imate podobne ekscesne primere, ki to prepričanje še dodatno utrjujejo, kot na primer, da je nekdo, če je oškodoval državo za 100 milijonov evrov, bil obsojen na sedem let, drugi pa za dvesto evrov podkupnine 3 leta. Ali pa državni sekretar za ukradeno pašteto odide, medtem ko pa ministri kljub dodatkom ostajajo. To vse ustvarja občutek nepravičnosti,« je pojasnil Tonin in dodal:

»Kaj naj si mislimo, ko danes ljudje, ki so odgovorni za slovensko bančno luknjo ponovno prevzemajo ključne pozicije na Novi ljubljanski banki v Slovenskem državnem holdingu? Kakšno sporočilo to daje Vlada ljudem? Zato vas sprašujem, spoštovani predsednik Vlade, kaj boste vi osebno in vaša vlada storili, da bodo odgovorni za slovensko bančno luknjo končno odgovarjali. Zdi se, da povsod po svetu lahko neko pravično kazen dosežejo. Večkrat je bila izpostavljena Islandija. Kot pa kaže, tega niste sposobni v Sloveniji.«

Vodja poslanske skupine NSi je v nadaljevanju vprašanja še pojasnil, da vlada ni storila še nič, da bi stanje v Sloveniji normalizirala. »Empirično vam lahko dokažemo, da ti ukrepi ne delujejo, ker če bi ti ukrepi, o katerih ste vi govorili, delovali, potem bi imeli danes odgovorne za bančno luknjo za zapahami, ne pa, da zasedajo ključne položaje v državi. To je tisto, kar nas mori in kar nas boli. Konkretno, poglejte si primer Peka ali pa Alpine. Za Peko je bil kupec Baldinini, pa so ga raje spravili v stečaj. Za Alpino se je DUTB svetovalcem dalo 80 tisoč evrov na mesec. Gospod predsednik Vlade, to niso normalne stvari in to nam ubija državo,« je še dodal Tonin.

Celotno vprašanje in odgovor premiera si lahko preberete TUKAJ.