Jožef Horvat: Strategija upravljanja državnega premoženja je rezultat političnih kupčkanj znotraj vladne koalicije

DELITE TA
PRISPEVEK
13.07.2015, NSi

SejaDZ_Horvat_Jozef_julij2015»Sprejem strategije o upravljanju kapitalskih naložb države je nujno in potrebno dejanje. To je dejstvo. Pravzaprav s tem sprejemom strategije že kar precej časa zamujamo. Smer in strategijo gospodarskega razvoja naše države bi potrebovali že davno – pred 20 leti ali pa še več,« je uvodoma v stališču NSi dejal Jožef Horvat, ki je bil do vladnega predloga strategije upravljanja z državnim premoženjem zelo kritičen.

»Glede na to, da je predsednik vlade Miro Cerar ob nastopu svoje funkcije napovedal premišljeno privatizacijo, smo v tem kontekstu pričakovali strategijo upravljanja kapitalskih naložb, ki bo pripravljena na strokovnih podlagah in na podlagi pretehtane odločitve o tem, v kakšno smer načrtujemo razvoj naše države in njenega gospodarstva v prihodnosti. Temu je namenjen oziroma bi moral biti namenjen ta dokument. Predlog strategije, ki ga je vlada posredovala v sprejem v Državni zbor, pa je žal le rezultat političnih kupčkanj znotraj vladne koalicije, ki bo omogočala njeno preživetje v tem mandatu,« je predlog vlade ocenil Horvat in dodal, da so vladne stranke nekatera podjetja ocenila kot strateška, ker imajo nekatere politične stranke v teh državnih podjetjih svoje »bankomate«.

Horvat: Država se mora umakniti iz gospodarstva, vlada zavira proces privatizacije

Podpredsednik NSi je bil konkretno kritičen zlasti do odločitve vlade, da Zavarovalnica Triglav postane strateška naložba, kjer naj država zadrži svoj lastniški delež. »Ali je res zavarovalništvo tista panoga, ki jo bomo razvijali in kot država vanjo vlagali?,« se je vprašal in dejal, da je zelo malo je tistih držav v EU, ki imajo v lasti oziroma solasti zavarovalnice. K temu je dodal: »Gospodarstvo bo samo našlo najboljše strategije, najboljše trge in najboljše produkte. Bolj kot se politika vmešava v gospodarstvo, bolj padajo cene delnic podjetij, v katerih je soudeležena država s svojimi kapitalskimi deleži. Po našem mnenju bo sprejem strategije o vsebini, kot ga je vlada pripravila, zavrl proces privatizacije – torej umika politike iz gospodarstva. Torej proces iskanja odgovornih lastnikov, ki bodo učinkovito upravljali s podjetji, s podjetji, ki bodo konkurenčna, razvojno naravnana in bodo zagotavljala delovna mesta našim državljankam in državljanom. Iz tega razloga in iz mnogih drugih razlogov poslanci Poslanske skupine Nove Slovenije predloga odloka o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države ne bomo podprli.«

Stališče NSi, ki ga je predstavil Jožef Horvat si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Ljudmila Novak: Omahovanje pri prodaji državnega premoženja nam škoduje

Predsednica NSi je v svoji razpravi opozorila na slabo dosedanjo prakso, ko so vladne stranke zaradi različnih interesov omahovale pri prodaji državneha premoženja, kljub temu, da jih je k temu zavezovala odločitev Državnega zbora. Tako je vladni koaliciji dejala: »Držite se smeri, držite se linije. Ne pa, da sredi prodaje ugotavljamo, ker pač javno mnenje neki prodaji ni naklonjeno, da mogoče pa ne bi prodali – in to ugotavljajo iste stranke, ki so to podjetje uvrstile na seznam prodaje. To je ravno tako – večkrat sem že dala to primerjavo -, kot bi si na odskočišču skakalnice premislili, da ne bomo skočili. Potem strmoglavimo v prepad, namesto tudi krajšega skoka.«

Spomnila je tudi na drago dokapitalizacijo državnih bank in tako je pojasnila: »Očitno nas primer bank, v katere smo vložili nekaj milijard, še ni izučil. In vedno znova poudarjamo, kako pomembne so banke v državni lasti v določenem deležu. Ne, niso pomembne, če moramo mi zanje zalagati, ne da bi imela država koristi od tega. Zato ne želim, da so podjetja v državni lasti bankomati ali pa parkirišča za določene kadre.«

Jernej Vrtovec: Kaj strateškega je v tem, da ima država v lasti terme, tobogane, bazene in savne?

»Ta strategija ne vsebuje nekega temeljnega koncepta, kaj bomo počeli s podjetji, ki ostajajo strateška. Kaj bomo s temi podjetji počeli, neke dolgoročne vizije praktično ni. Ni niti opisana. In zato trdim, da je ta strategija korak nazaj,« pa je v svoji razpravi dejal poslanec Jernej Vrtovec.

Spomnil je, da opozicija k pripravi dokumenta sploh ni bila povabljena in da se iz celega procesa nastajanja tega dokumenta zdi, »da je vsak minister ali pa pomemben član te vladne koalicije dobil eno podjetje kot svoj vrtiček in ga do zadnjega branil kot strateško naložbo.« »Poglejmo Terme Olimia, kjer je bil gospodarski minister, preden je postal gospodarski minister, direktor. Povejte mi, kaj strateškega je v tem, da ima država v lasti terme, tobogane, bazene in savne? Nič strateškega ni v tem! Država naj ustvarja dobre pogoje za razvoj turizma, ne pa da ima v lasti tobogane,« je bil slikovit Jernej Vrtovec.

V razpravi je še dejal, da bi morala vlada s to strategijo predvsem sporočiti, da prodajamo podjetja. »Signal bi morala dati, da se politika umika iz upravljanja v podjetjih. Dajemo pa drugi signal, in sicer, da bo država še vedno aktiven lastnik,« je še pojasnil in napovedal, da vladnega predloga ne bo podprl.