Delegacija NSi na čelu z Lojzetom Peterletom na spominski slovesnosti v Kočevskem rogu

DELI:
06.06.2016, NSi
Screen Shot 2016-06-06 at 09.50.52

Foto: Nebojša Tejić/STA

Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom v Kočevskem rogu se je v soboto 4. junija ob 11. uri odvila spominska slovesnost z obletno mašo za žrtve revolucionarnega nasilja, ki sta jo priredili župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza. Somaševanje je vodil novomeški škof Andrej Glavan, slovesnosti pa se je poleg predsednika države Boruta Pahorja udeležil tudi prvi predsednik vlade Lojze Peterle, ki sta ga spremljala podpredsednica NSi Iva Dimic in predsednik Sveta NSi Matjaž Trontelj.

Predsednik prve slovenske vlade in evropski poslanec Lojze Peterle je na slovensnosti dejal, da je omenjeno grobišče najbolj tragičen kraj slovenske zgodovine in mesto, na katerem je treba govoriti resnico in razlikovati med tem, kaj je vojna, kaj so revolucija, resnica, mit, kolaboracija, izdajstvo in kaj je samoobramba.

“Vse to je treba razlikovati, kajti vsi, ki so padli pod Krenom, niso padli med vojno, temveč so padli neoboroženi in po vojni. Zaradi revolucije in ne kot vojno dejanje”, je poudaril.

Peterle je tudi izpostavil, da je trajni mir moč doseči le tako, da resnica dobi možnost, da pride do veljave, in dodal, da se je podobno zgodilo tudi po osamosvojitvi države, ko so bile marsikatere linije samo dobro zastavljene.

Po podatkih Slovenske škofovske konference grobišče pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji, prvo spravno slovesnost pa je tam 8. julija 1990 ob udeležbi več kot 30.000 vernikov vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar.

Namen srečanja je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje med slovenskim narodom, v Rog pa že skoraj tri desetletja tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so jih zavezniške angleške sile leta 1945 vrnile iz avstrijske Koroške.

Celoten govor Lojzeta Peterleta si lahko preberete TUKAJ.