Zvonko Lah: So za stanje gozdov res krivi samo žledolom in podlubniki ali pa še hujši podlubniki v državnih organih?

DELI:
06.07.2017, NSi

»Vlada ni naredila tega, kar je bilo pričakovano pri spremembi upravljanja z državnimi gozdovi in veliko premalo na vzpostavitvi gozdno lesne verige. Še tisto kar je živelo in životarilo poprej, sedaj umira hitreje, kot prej. Ali so krivi res samo žledolomi in podlubniki ali imamo v državnih organih še hujše podlubnike?« je na seji odbora za kmetijstvo in gospodarstvo povedal poslanec NSi Zvonko Lah.

V nadaljevanju je razčlenil probleme, ki so nastali s uvedbo novega državnega podjetja SiDG.

Prehod na državno podjetje je bil prehiter, zato sedaj služijo tujci

»Večkrat sem že povedal, da je bil ta prehod na državno podjetje, ki upravlja z gozdovi, prehiter. Premalo se je na ta prehod pripravilo koncesionarje, ki si sploh niso predstavljali, da bi se to lahko zgodilo. Niso verjeli, da je tako hiter prehod sploh mogoč, zato niso bili pripravljeni,« je opozoril Lah.

Zaradi tega se dogaja, da prihajajo izvajalci iz tujine, ki služijo na račun slovenskega gozda. »Iz tujine prihajajo izvajalci, ki delajo pri nas za zelo nizko ceno. Po gozdovih opažam, da je bilo v času koncesionarjev v njih več reda. Lokalne in gozdne ceste so bile boljše vzdrževane in čiste, kot so sedaj,« je poudaril poslanec NSi.

Zaradi podjetja je več škode kot koristi

Po podatkih direktorja SiDG je povedal, da je bilo 90% od 500 tisoč kubičnih metrov lesa v letu 2016 prodanih slovenskim kupcem. »Glede na to, da veliko kamionov stoji v vrsti na Jesenicah in naš les vozijo v Avstrijo, se sprašujem koliko od teh 500 tisoč kubičnih metrov lesa je bilo potem predelanih v Sloveniji? Pa še tisti Slovenci, ki se ukvarjajo s predelavo lesa, so jim bile dobave lesa motene iz takšnega ali drugačnega razloga,« je povedal poslanec NSi Lah in dodal: »Od gozdno lesne verige in tega dela, ki naj bi ga imelo ministrstvo za gospodarstvo, je bilo narejeno v tem času odkar obstaja novo podjetje, zelo malo ali nič. Več je bilo škode zaradi prehoda na državno podjetje SiDG.«

Nehajmo izključevati lastnike privatnih gozdov

»Moti me to, da se ves čas pogovarjamo le o državnih gozdovih, ki zavzemajo 20% delež vseh slovenskih gozdov. O privatnih pa se skorajda ne pogovarjamo. Če ste to počeli zato, da privatni gozdovi niso bili konkurenca državnim, potem dajmo s to politiko nehati in naj nas skrbi tudi za gozdno verigo v privatnih gozdovih, ker je teh gozdov bistveno več. Ministrstvo je ministrstvo tudi za lastnike privatnih gozdov, ki jih v Sloveniji ni malo,« je povedal Lah.

Zelo ga moti tudi dejstvo, da strategija za državno podjetje SiDG ni bila narejena že pred ustanovitvijo podjetja, ampak se o njej razpravlja šele danes.