Žiga Turk: Ne obstaja samo izbira med Che Guevaro in Orbanom, ampak tudi za sredinsko konstruktivno politiko

DELI:
20.05.2019, NSi

»SDS je bila takrat, ko sem se ji jaz priključil desnosredinska stranka tik ob sredini. Potem pa se je po letu 2008 premikala v desno in tam izrinila NSi, ki se je postavila na desno sredino. Sem ves čas na istem mestu in sem zato danes bližje temu, za kar se zavzema Nova Slovenija,« je na soočenju POP TV povedal kandidat NSi na evropskih volitvah Žiga Turk.

Razliko med obema stranka vidi predvsem v politični kulturi. »Ne obstaja samo izbira med Che Guevaro in Orbanom, ampak tudi izbira za neko umirjeno sredinsko konstruktivno politiko, okrog katere bo nastal kompromis tudi v Evropski uniji v naslednjih petih letih. Nova Slovenija je trdno na tej sredini,« je povedal.

Na soočenju je izpostavil tudi mnenje, da Slovenija v Bruselj pošilja osem posameznikov in imajo zato volivci možnost, da odločijo, katerega kandidata pošljejo v Evropski parlament. »Časi, ki prihajajo bodo polni izzivov. Zato je vprašanje, katerih osem je idealna ekipa Slovenije za Evropski parlament v tem času. Vprašanje ni katera stranka. Ljudje bodo videli moje ime, lahko se bodo odločili zame, lahko se bodo odločili za gospo Ljudmilo Novak, za gospoda Lojzeta Peterleta, za koga iz kakšne druge liste,« je povedal kandidat NSi.

Dotaknil se je tudi razlik v Evropski ljudski stranki do nekaterih vprašanj. »Znotraj EPP je strinjanje, da Evropa potrebuje varnost, da mora Evropa zaščititi svoje meje o tem ni nobenega dvoma. S tem se strinjamo tudi v NSi. So pa nekatere stranke znotraj EPP in tudi znotraj slovenskega pola, ki pa poskušajo iz tega delat nek strašen halo, mobilizirat ljudi, širit paniko, sovraštvo in tako naprej in nam se zdi to popolnoma nepotrebno. To je vprašanje, ki ga morajo rešit varnostni organi, ki ga morajo rešit vlade ne pa ljudje na ulicah,« je prepričan.

Povedal je tudi, da se z Orbanom strinja v migracijski politiki, ne mora pa se strinjati s tem, kako madžarski premier oblast izkorišča za posege v medije in visoko šolstvo. »Tudi Weber je Orbanu čestital zato, kako je uredil mejno vprašanje. Sem pa zelo kritičen do tega kako gospod Orban izkorišča oblast zato, da posega v medije in v visoko šolstvo. To so vzorci, ki jih tudi v Sloveniji nimamo najboljše urejenih in si ne želim v svoji politični skupini takih praks,« je bil jasen Turk.

Ob koncu je tudi ocenil kaj manjka programu Evropske ljudske stranke. Pogreša namreč več fokusa na inovacijah in raziskavah. »Tisto, kar v Webrovem programu pogrešam je pospešek vlaganja v raziskave in razvoj. Ker samo vlaganja v raziskave in razvoj bodo očistile planet in tukaj mora Evropa naredit velike korake naprej, ne pa v nekem zganjanju reklame in širjenju panike v zvezi s podnebjem in tako naprej. Znanstvene raziskave, razvoj, podjetnost, s tem lahko mi očistimo planet in lahko tudi postavimo svetovne standarde na tem področju kot Evropska unija,« je prepričan Žiga Turk.

Celotno soočenje si lahko ogledate TUKAJ.