ZARADI DODATNIH DAVČNIH OBREMENITEV SREDNJEGA RAZREDA SE DOSTOPNOST ZDRAVSTVENIH STORITEV NE BO IZBOLJŠALA

DELI:
11.05.2023, NSi

»V slovenskem zdravstvu je v zadnjih letih vedno več denarja, dostopnost do zdravnika pa vedno slabša. Če samo primerjamo leto 2018 z letom 2022, ugotovimo, da se je v zdravstveni blagajni zbralo za milijardo evrov več denarja. Ključno vprašanje pa je, če se je dostopnost do zdravnika povečala. Sam menim, da se je celo poslabšala, podaljšale so se tudi čakalne vrste,« je uvodoma dejal predsednik NSi Matej Tonin v oddaji 24ur zvečer.

Predlog Levice, ki predvideva dodatne davčne obremenitve, je napad na že tako obremenjen srednji razred

Poudaril je, da ima trenutni sistem že solidarnostno konotacijo, saj ljudje z minimalno plačo vplačajo 125 evrov, tisti s povprečno plačo okrog 280 evrov, tisti z 2.500 evrov pa plača že skoraj 600 evrov. »Solidarnost v slovenskem zdravstvenem sistemu je torej že vključena. To, kar je sedaj predlagala Levica, pa je direkten napad na srednji razred,« je opozoril predsednik Tonin in nadaljeval: »Nekdo, ki bo imel malenkost večjo plačo, kot je 1.400 evrov neto, bo plačeval še več. Prepričan pa sem, da se dostopnost zdravstvenih storitev zaradi tega ne bo izboljšala. Zato se moramo pogovarjati o drugačni organiziranosti zdravstva, ne pa o takih škodljivih predlogih stranke Levica.«

Če bo prišlo do dodatnih davčnih obremenitev že tako obremenjenega srednjega razreda, je to po mnenju Mateja Tonina povod za beg možganov in razcvet sive ekonomije. »S tem bomo dejansko še bolj davčno obremenili plače srednjega razreda in še bolj se bo dogajal beg možganov v davčno bolj stimulativne države. Za bogate me ne skrbi, saj imajo denar za plačevanje zavarovanja. Skrbi pa me za srednji razred, ki trdo dela in predstavlja gonilo razvoja naše družbe, da se ga bo še dodatno obdavčilo. Temu pa v Novi Sloveniji nasprotujemo,« je v nadaljevanju oddaje dodal Tonin.

V NSi imamo pripravljene konkretne predloge za reševanje slovenskega zdravstva

Srčika problema slovenskega zdravstvenega sistema ni v plačevanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj s posegom v to ureditev ne bomo imeli več zdravnikov in dostopnejših storitev. »Kar bi v tem trenutku nujno potrebovali, je reorganizacija trenutnega zbirokratiziranega zdravstvenega sistema. Zdravniki se morajo namesto s številnimi nesmiselnimi birokratskimi postopki, ukvarjati s pacientom. Začeti je treba uporabljati vse razpoložljive zdravstvene kapacitete. Ljudem moramo najprej omogočiti hitro in kakovostno zdravniško oskrbo,« je izpostavil Matej Tonin.

Zaključil je s tem, da smo v NSi pripravljeni na vlaganje lastnih zakonskih predlogov za reševanje slovenskega zdravstva. »Čakamo predvsem to, kakšna bosta predloga o digitalizaciji in spremembi upravljanja ZZZS-ja. Če ta predloga ne bosta uspešno popravljena z amandmaji, potem lahko pričakujete konkretne zakonske predloge NSi v smeri resnične dostopnosti zdravstva.«