Zamejski Slovenci v Italiji morajo imeti svoje predstavnike v italijanskem parlamentu

DELI:
11.04.2019, NSi

Na skupni seji komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter odbora za zunanjo politiko so poslanci Italiji in tam živeči slovenski manjšini sporočili, da je slovenska politika enotna in da pozorno spremlja dogajanja glede spremembe italijanske ustave in volilnega zakona.

V Italiji se bo močno zmanjšalo število članov parlamenta, kar pomeni, da bodo zamejski Slovenci še težje izvolili svojega predstavnika. 26. člen Zaščitnega zakona za Slovence v Italiji določa, da volilni zakoni za volitve senata in poslanske zbornice vsebujejo določila, ki olajšajo izvolitev kandidatov, ki pripadajo slovenski manjšini. Gre za dokaj ohlapen predpis, ki ga ni v polnosti konkretiziral še noben volilni zakon v Italiji. Izvolitev dozdajšnjih predstavnikov slovenske  manjšine je bila odvisna od dobre volje levo-sredinskih strank, ki so jih uvrščale na volilne liste v volilnih okrožjih na območju poseljenosti slovenske narodne skupnosti.

Na seji sta parlamentarni komisiji sprejeli sklepe, ki slovensko vlado napotujejo k proaktivni vlogi in zaščiti slovenske manjšine. Nujno je, da se zagotovi možnost izvolitve predstavnikov slovenske manjšine v italijanski parlament,  kar se mora zagotoviti z ustanovitvijo posebnega okraja. Predsednica Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je s tem v zvezi dejala: »Potrebno je zahtevati dosledno uveljavljanje načela recipročnosti, saj je status italijanske manjšine v Sloveniji zgledno urejen. Samo zamejski Slovenci sami lahko izvolijo svoje predstavnike. Slovenska vlada pa mora problem mednarodno izpostaviti in ga rešiti v duhu evropskega sodelovanja s sosednjo Italijo.«