ŽALOSTNO JE, DA SE ODDALJUJEMO OD SPRAVE IN ENOTNOSTI

DELI:
03.11.2022, NSi

»Na dan vseh svetih naša kultura pozna spoštljiv priklon oziroma poklon, s hvaležnimi besedami počivajte v miru. Takrat ne iščemo sovražnikov in ne definiramo mračnih sil. Kar se zgodilo na Svetem Urhu, odstopa od tega, kar je pri nas veljalo za kulturo in dodaja bencin na ogenj polarizacije. Nisem še doživel, da bi se ob grobovih žrtev dogajala volilna kampanja in to nakazuje, da se znova podajamo v spopad, povezan z obdobjem med leti 1941 in  1991,« je uvodoma dejal predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle v oddaji 24ur zvečer.

Dodal je, da je kot prvi državnik obiskal Teharje že leta 1990, kjer je kot prvi javno rekel, da se priklanja vsakemu domoljubnemu dejanju, zavrača pa vse tri totalitarizme: fašizem, nacizem in komunizem. »Zaradi teh izjav sem bil v javnosti deležen velikih diskreditacij, saj se je želelo komunizem predstavljati kot ureditev velike svobode. Ko so podobno izjavili drugi, pa je bilo to precej drugače sprejeto,« je dejal Peterle in dodal: »Želim si, da bi bil odnos do žrtev pieteten. Namen osamosvojitve je bil tudi to, da presežemo to ideološko delitev in se pričnemo obnašati resnicoljubno, etično in pietetno glede naše preteklosti

Lojze Peterle je poudaril, da se ne more strinjati, da gre pri vprašanju sprave za izenačevanje zgodovinske resnice. »Naš problem ni sprava med živimi, ki so si stali nasproti, ker njih praktično ni več. Moramo se kot država, narod in kot družba soočiti s tem. Če bomo pri spravi uporabljali resnicoljubnost in etiko, kot je v posebni izjavi poudarila Slovenska akademija znanosti in umetnosti, bomo lahko kot narod napredovali,« je izpostavil Peterle.

Kot politika ga moti predvsem dejstvo, da se čase po drugi svetovni vojni zlorablja v namene diskreditacije, blatenja nasprotnika in doseganje političnih ciljev. »Da je šel župan  Ljubljane Zoran Jankovič  v tako kampanjo tako rekoč na grobovih, se meni zdi absolutno nesprejemljivo, nekulturno, nedostojno in mislim, da tudi ni v čast kandidatki, ki je tam stala in ki se je sicer rahlo ogradila od tega. Želel sem si, da bi namesto nadaljevanja delitev prej prišlo do tega, da bi šla  na ta spominski dan Anže Logar in gospa Musarjeva tako skupaj, kot sta se pozdravila po prvem krogu. Da bi šla skupaj na kraje ali kraj sprave, ali pa na kraje enih žrtev in drugih žrtev, vendar pa ju zdaj drugi tiščijo v spopad,« je zaključil Lojze Peterle.