KOALICIJA KLJUB ŠTEVILNIM OPOZORILOM ŠE VEDNO PODPIRA KMETU IN PODEŽELJU ŠKODLJIVE ZAKONE

DELI:
21.09.2023, NSi

Ta teden poteka seja državnega zbora, kjer poslanci razpravljajo o različnih zakonskih predlogih, med njimi sta tudi zakona o zaščiti živali in o kmetijsko-gozdarski zbornici. Predloga zakonov so vložili v koaliciji, oba pa sta v javnost dvignila veliko prahu.

»Odločamo o zakonih, ki so ustavno sporni. Koalicija z vloženim zakonom o kmetijsko-gozdarski zbornici želi korenito poseči v volilno pravico ljudi v Sloveniji. Torej, gre za omejitev volitev v ključne organe zbornice, kot so svet, upravni odbor, predsednik in podpredsednika,« je dejala poslanka dr. Vida Čadonič Špelič v stališču poslanske skupine.

Slovenski kmet potrebuje neodvisno, močno, strokovno organizacijo, nevladno organizacijo

V obvezne organe zbornice in območne enotne zbornice tako ne bodo mogli kandidirati, oz. biti imenovane osebe, ki so ob izvolitvi, oz. ob imenovanju v obdobju zadnjih dveh let bile člani političnih strank na državni ravni, v Evropskem parlamentu, funkcionarji v Evropski komisiji, predsedniki republike ali vlade, pa ministri, državni sekretarji, poklicni župani, torej vsi, tudi na lokalni ravni. »Ne pozabimo, direktorji, ki bi morali biti strokovno izbrani in so strokovnjaki za posamezno področje, direktorji občin,« je poudarila poslanka.

Zakonodajno – pravna služba državnega zbora je vlagatelje opozorila na številne nepravilnosti, ki so zapisane v zakonu, a jih koalicija vztrajno zavrača. »Sprašujemo se, zakaj je na udaru Kmetijsko gozdarska zbornica? Slovenski kmet potrebuje neodvisno, močno, strokovno organizacijo, nevladno organizacijo, kot je Kmetijsko gozdarska zbornica z veliko članstva. Če ste proti Kmetijsko gozdarski zbornici, ste proti slovenskemu kmetu, dajte si to priznati. Zakaj in od kdaj je slovenski kmet razredni sovražnik?« je na sovraštvo do pridelovalcev opozorila dr. Čadonič Špeličeva.

V razvitih demokracijah je aktivnost na različnih področjih in tudi politična aktivnost zaželena

Poslanec Jožef Horvat je v svoji razpravi dejal, da smo priča brutalnem napadu na slovensko ustavo, na svobodo državljank in državljanov, posebej članov Kmetijsko-gozdarske zbornice. »Depolitizacija je zelo prikladno orodje vladajoče koalicije kot brutalni napad na slovensko ustavo, kar so zelo jasno napisali tudi ustavni pravniki, ki so raztrgali ta zakon. Vredno si je to prebrati, ne bom vam zdaj citiral določenih posebnih poudarkov, s katerimi utemeljujeta in pravita, da je novela Zakona o kmetijsko gozdarski zbornici, ki so jo v parlamentarni postopek 12. maja vložili koalicijski poslanci, ne vsi, ustavna polomija,« je opozoril poslanec.

Vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj je dejal, da se z zakonom izločuje vsakega, ki je količkaj aktiven in sposoben, iz čim več sfer naše civilne družbe. »V razvitih demokracijah je aktivnost na različnih področjih, tudi politična aktivnost, zaželena značilnost posameznic in posameznikov. Vi delate veliko škodo našemu političnemu prostoru in uničujete ugled politike. Javnosti sporočate, da je biti politik ali biti aktiven v politiki slabo. Dokler bom migal, se bom boril proti temu,« je nadaljeval.

Poslanec se sprašuje, koga se bojijo predlagatelji, da jih želijo izločati. »Čudim se tišini s strani ministrice, ki si ne upa stopiti v bran zdravi pameti, zdravemu razumu in slovenskemu kmetu. Rušijo se vsi demokratični standardi na različnih ravneh sistemov in podsistemov v naši državi. Temu škodljivemu zakonu in dejanjem pa v NSi ostro nasprotujemo,« je bil v svoji razpravi jasen Cigler Kralj.