Zakon o trgovinah dopušča preveč izjem, ki se jih lahko zlorablja

DELI:
19.12.2017, NSi

»NSi ne bo prispevala glasov za zakon o trgovinah, saj ne dosega svojega namena, torej ne zapira trgovin ob nedeljah. Prav tako temu zakonu ne bomo nasprotovali, ker vendarle ocenjujemo, da je bil namen predlagatelja dober. Številne deležnike je spodbudil, da je prišlo vsaj do dogovora, ki izboljšuje trenutni položaj dela in delavcev v trgovini,« je v stališču o zakonu o trgovinah povedal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Poslanec NSi je prepričan, da vsak človek potrebuje vsaj en dan na teden za počitek in prav nedelja se zdi najprimernejši dan za počitek. Dodaja, da tudi dobro delujoče gospodarstvo in uspešna podjetja potrebujejo spočite delavce, visoko motivirane ljudi, tega pa ni mogoče doseči, če stvari obratujejo in delujejo dan za dnem brez počitka.

Zakon dopušča preveč izjem

Po oceni NSi zakon dopušča preveliko število izjem, ki bi se lahko zlorabljale v takšno ali drugačno smer. V tem zakonu je na primer arbitrarno določena velikost površine trgovin, ki predstavlja neko mejo, kdaj bodo trgovine ob nedeljah lahko še vedno odprte. »Zakaj ravno 200 kvadratnih metrov? Če pobrskamo malo v preteklost in pregledamo, kako se je  ta stvar odvijala v zgodovini, lahko ugotovimo, da je en takšen primer arbitrarnega določanja površine že padel pred ustavnim sodiščem in to je bil tudi razlog, zakaj se je potem na hitro šlo v drugačen dogovor, ki je odprtju trgovin ob nedeljah ponovno dal prosto pot. Zakaj bi torej z zakonom določali točno kvadraturo in termine, ko so trgovine lahko odprte in kdaj ne?« je poudaril Matej Tonin. Vodja poslanske skupine NSi je kot problematično izpostavil tudi dejstvo, da predlog zakona določa celo vrsto izjem, od turističnih centrov do mestnih in smučarskih središč.

Nedeljska urna postavka naj bo petkrat višja od navadne

Matej Tonin je predlagal tudi rešitev, ob kateri bi delodajalci dobro razmislili o nedeljskem delu. »Predlagamo, da bi morala biti urna postavka za delo ob nedeljah najmanj petkrat večja, kot je na drug delovni dan,« je povedal Matej Tonin in dodal:»Če nekdo ocenjuje, da je njegov posel tako dobičkonosen, da je pripravljen delavce več kot 5-kratno plačati, je to njegova stvar, prepričan pa sem, da bodo številni to zadevo videli tako, da bodo dejansko ob nedeljah trgovine zaprte.«