Iva Dimic: Za manj denarja ne more biti več pravic

DELI:
27.11.2019, NSi

Poslanka Iva Dimic je na današnji seji odbora za zdravstvo ob obravnavi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je vložila Levica in predvideva prenos dodatnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS, poudarila, da je pričakovala celovito rešitev usklajeno s socialnimi partnerji. To, kar predlagajo socialisti, bo povzročilo, da bomo morali več plačevati iz žepa in sistem bo zelo nesolidaren.

Ob predlogih amandmajev koalicije, ki bi dodatno zavarovanje preoblikovali v pavšalni prispevek v višini 29 evrov, je opozorila na neresnost predloga, ki vodi v destabilizacijo zdravstvenega sistema. Koalicijo sprašuje, ali bomo imeli zaradi tega večjo dostopnost do zdravstvenih storitev. Ker se koalicija ni sposobna spoprijeti z zmanjšanjem in obvladovanjem čakalnih vrst in zajezitvijo odhoda zdravstvenega kadra vlaga populistične predloge, meni, da je potrebno ohladiti glavo in ne zgolj skrbeti za nabiranje političnih točk.

Dimičeva ne verjame, da bi lahko imeli za manj vloženega denarja, več pravic. Sprašuje se, kam bo pripeljala ta kratkovidna politika. Upa, da to ne bo vodilo do tega, da bo tisti, ki več obiskuje zdravnika, tudi več plačeval.

S prenosom sredstev iz dodatnega zavarovanja v obvezno bi zgolj krepili ZZZS, ki bi bila odvisna samo od enega vira financiranja, kar pa v primeru poslabšanja razmer vodi v preveliko tveganje. Krščanski demokrati zagovarjamo diverzifikacijo virov. Obžaluje tudi, da se politika še ni uspela poenotiti oziroma sprejeti odločitve, kakšen zdravstveni sistem  hočemo tudi zaradi pritiska demografskih sprememb.

Zdravstvene storitve, ki so bile opravljene izven plana, so bile v celoti krite iz dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Zato Dimičeva ne verjame, da lahko pavšalni prispevek namesto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, zagotovi finančno vzdržen sistem. Prav tako ni nikjer vključen sistem dolgotrajne oskrbe.

NSi predloga zakona niti amandmajev ne podpira, saj bi krščanski demokrati pričakovali širši konsenz glede financiranja zdravstva in delež doplačil naj bi variiral glede na višino gospodarske rasti. Neodgovorno je takšno igranje s sistemom, kjer bi nekaj najprej ukinili, brez da bi predvideli daljnosežnost posledic.