Z nižjo obdavčitvijo plač zaposlenim dodatnih 600 evrov

DELI:
19.01.2018, NSi

»V NSi trdimo, da je treba vse plače povečati, ne samo minimalno. Imamo pa tudi rešitev, kako bi do tega prišli. Z znižanjem davkov na plače bi lahko dosegli povišanje plač za vse, torej pri minimalnih plači bi po našem predlogu zaposleni dobili na primer 50 evrov neto več, kar je 600 evrov letno,« je v začetku nastopa v oddaji Odmevi povedal Janez Cigler Kralj.

S prispevčno olajšavo do tega, da ljudem ostane več

Predsednik Združenja delavcev NSi je predstavil tudi rešitev prispevčne olajšave. »S prispevčno olajšavo bi tako omogočili tistim, ki prejemajo najnižje plače, da jim ostane več od prispevkov. Hkrati pa bi prinesli v proračunsko blagajno na drugih področjih, saj bi te višje neto prejemke ljudje večinoma potrošili v trgovinah in bi država pobrala več DDV-ja,« je izpostavil.

Višanje minimalne plače ne sme biti le predvolilni bombonček

Višanje minimalne plače ne sme biti le predvolilni bombonček, ki ga administrativno pripisujemo. Zato mora biti usklajeno z socialnimi partnerji. »Vztrajati je potrebno na tem, da ne moremo administrativno predpisovati minimalne plače. Zaupamo namreč v socialni dialog in moramo spodbuditi socialne partnerje, da se dogovorijo, kaj je v Sloveniji možno in kakšne so želje in da ti dve strani čim bolj pripeljemo skupaj,« je bil jasen Janez Cigler Kralj.

Predlog NSi naj bi po mnenju nekaterih pomenil reze v zdravstveno in pokojninsko blagajno. A predsednik Združenja delavcev NSi je prepričan, da bi te reze lahko finančno pokrili, saj bi zaradi predloga NSi imeli več delovnih mest. »Več delovnih mest pomeni tudi več vplačanih prispevkov v obe blagajni. Hkrati pa bi ti delavci, ki bi dobili na primer 50 evrov neto na mesec ali 600 evrov letno več, lahko tudi več trošili in zopet bi pobrali več pobranega DDV-ja,« je poudaril.