Z Ivo Dimic o materinskem dnevu

DELI:
25.03.2019, NSi

Spomladanski marčevski dnevi so družbeno in družinsko zaznamovani z ženskimi prazniki in ženskimi vprašanji. O vlogi materinstva, očetovstva in o temeljnih vrednotah tradicionalne družine je v petek, 22. marca, v KD Antona Martina Slomška v Šentvidu pri Lukovici spregovorila poslanka NSi Iva Dimic. Spoznali smo jo kot odločno, brezkompromisno v bistvenih vprašanjih, hkrati pa nadvse toplo osebo, polno življenjskega optimizma. Njena jasno začrtana stališča o pomenu tradicionalne družine kot osnovne celice zdrave družbe, o neprecenljivi vlogi materinstva in očetovstva in s tem povezane vzgoje današnje mladine, morajo biti smerokaz v iskanju duhovne orientacije sredi aktualnih družbenih vprašanj.

»Dejstvo je, da so vrednote, ki so naravno vezivo naroda, na razpotju: družina, materinstvo, očetovstvo, ženska in njena naravna bit. Slovenska žena se je v povojnem razvoju potrdila v vlogi matere, fizične ali intelektualne delavke, postala je kos zahtevnim vodilnim mestom. Njena enakopravnost je zakonsko zagotovljena in celi družbeni sistemi postajajo feminizirani: šolstvo, zdravstvo, sodstvo, že vojsko in policijo vodi ženska roka. In na tej točki se moramo ustaviti in se zamisliti.«

V vsakdanjem vrtincu dneva ugotavljamo, da je emancipacija zašla v grobosti in v nravstveno vprašljive vzorce, ki razkrajajo družino. Predvsem klasično popolno družino, ki jo določajo: oče, mati, otroci. Že sociološka in antropološka stroka spoznavata, da smo zašli v nevarnost degeneracije zahodnega sveta. Ta pa ženski zdaj jemlje: njeno enkratno žensko naravo, ki se ne more izživeti v srečnem materinstvu, ne more biti naravni varuh družine, ne tista blažilna, žlahtna in čustvena dopolnitev moškemu, ki se je prav tako znašel nemočen v primežu družbenih sprememb in iskanj svojega mesta. Namesto da bi ženska uveljavljala in gradila dostojanstvo svojega spola, še vedno hoče meriti svoje moči v kosanju z moško naravo  s podrejanjem in tekmovalnostjo. To vodi do mnogih oblik nasilja, ki smo mu priča. Družina je ogrožena, zato dobiva nove in nove oblike in nravstveno vprašljive kombinacije. Otrok, ki je temelj družine, preizkuša nove vzorce,ki jih bo prenašal naprej. Družina kot osnovna celica naroda, že močno čuti moralno in nravstveno sproščenost in relativizacijo vrednot. Posebno krščanskih, ki pa so občečloveške. To že občuti Evropa, zato je g. Manfred Weber, najverjetnejši novi predsednik Evropske komisije, kot gost slovenske 30-letnice Krščanskih demokratov, pogumno ponovil besede: Evropa prihodnosti bo krščanska ali pa je ne bo. Slovenski krščanski demokrati stojimo za to zavezo.

Ženski prispevek pri oblikovanju družine, pri usmerjanju šolskih reform v luči vzgoje, pri vzgoji mladih za zakonsko zvezo, za prevlado moralnih in etičnih meril za obvarovanje svetosti življenja od spočetja do naravne smrti. Vsi ti novi izzivi nas obvezujejo.To ne pomeni vrnitev ženske za štedilnik, ampak njeno renesanso v žlahtni obliki. Pomeni priznanje ženske enakovrednosti, tako kmečke žene, ženske v proizvodnji, na vodilnih mestih, v novih tehnologijah in oblikah intelektualnih humanističnih smeri.

»Samo družine, zasnovane na teh vrednotah, so poroštvo za dvig rodnosti. Otrok ni strošek, otrok je vrednota, mati je svetinja življenja in srce družine. Možje gradijo hiše, žene ustvarjajo dom; dom pa pomeni toplino, sprejetje, odpuščanje, srčne vezi, hrepenenje in zadnjo oporo.

Slovensko ženo in mater čaka veliko izzivov sodobne družbe. Pa vendar v svoji biti ostaja njena vloga enaka, kot je bila pred desetletji. To poslanstvo nam je dano, tega ne more spremeniti nobena ideologija. Bodimo ponosne in izžarevajmo toplino, ki je dana samo nam.«

Z obiskom nas je počastila tudi častna predsednica Ženske zveze NSi gospa Lidija Drobnič, ki s svojo pokončno držo in dostojanstvom ponosno simbolizira današnji praznik mater.