Z davčno olajšavo do hitrejšega razvoja slovenskega športa!

DELI:
15.02.2018, NSi

V NSi smo pripravili paket predlogov zakonov, ki bi pomagali slovenskemu športu, da se še hitreje razvija. Zaradi finančne podhranjenosti je namreč slovenski šport v krču, z našimi predlogi pa bi podjetja, ki bi donirala športnim društvom, dobila davčno olajšavo. Na ta način bi jih spodbudili, da športu donirajo več denarja.

Šport se ne razvija dobro zaradi finančne podhranjenosti

»V NSi smo veseli, da ta dva predloga zakona obravnavamo prav v dneh, ko z nestrpnostjo pričakujemo nastope naših športnikov na zimskih olimpijskih igrah. Šport namreč na slovensko družbo vpliva zelo pozitivno, bogati življenje, prinaša zabavo, povezuje ljudi in krepi naše zdravje. Športniki nam lepšajo dneve, nas združujejo v navijanju, v nas vzbujajo domoljubje, predstavljajo navdih ter so zlasti zgled mladim,« je poudaril poslanec Jernej Vrtovec.

Žal pa se naši športniki, zlasti v mlajših letih svojega razvoja, pogosto znajdejo v neustreznih razmerah, ki so v veliki meri posledica finančne podhranjenosti slovenskega športa. Izvajanje športnih aktivnost je namreč povezano z visokimi stroški. Športna društva se na različne načine trudijo zagotoviti ustrezne finance, a jim davčna zakonodaja ne ponuja veliko orodij, ki bi jim bila v pomoč.

Naš predlog omogoča olajšavo podjetjem, ki bi želela donirati

Zato smo v NSi predlagali novelo Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb ter novelo Zakona o dohodnini.

»Predloga uveljavljata novo olajšavo za donacije športnim društvom, ki delujejo v javnem interesu na področju športa in športnim društvom, ki so izbrana za izvajanje letnega programa športa, tako na državni kot tudi na lokalni ravni,« je pojasnil Jernej Vrtovec. Kdor bi želel dati donacijo športnemu društvu, bi bil po našem zakonu upravičen do znižanja davčne osnove za dvakratni znesek plačane donacije. Ta je lahko namenjena le organizaciji ali sodelovanju na športnih prireditvah ali pa vlaganju v osnovna sredstva in opremo.

Država bi pobrala manj davka, šport pa bi pridobil trikrat več

Po spremembah zakonodaje, ki jih predlagamo, podjetja pri doniranju ne bi bila več omejena z višino donacije. Če bi torej družba z dobičkom 10 tisoč evrov, športnemu društvu donirala tisoč evrov, bi se takemu podjetju davčna obveznost znižala za 360 evrov. »Država bi se torej odpovedala 360 evrom davka, slovenski šport pa bi ob tem pridobil kar tisoč evrov dodatne podpore. Finančno ministrstvo bi sicer nekaj davka izgubilo, vendar pa bi slovenski šport pridobil skoraj trikrat toliko. Prepričani smo, da bi vnos takega mehanizma v slovensko davčno ureditev pomembno doprinesel k razvoju športa pri nas,« je še dejal poslanec NSi.