VSAK MORA DO ZDRAVNIKA PRITI TAKRAT, KO GA POTREBUJE

DELI:
18.02.2022, NSi

»Nova Slovenija ne ne želi izbrisati Levice in nobene druge stranke, ki je naš konkurent. Ustavno sodišče bo razsodilo, kakor pač bo. Mi pa bomo tako kot vedno spoštovali njihovo odločitev. Ocenjujemo pa, da je program Levice škodljiv za državo. Nikoli nismo rekli, da je protiustaven, o protiustavnosti odloča ustavno sodišče, je pa škodljiv. Mi zagovarjamo socialno tržni model gospodarstva, oni pač želijo izbrisati kapitalizem, iti v nek ekosocializem, torej v nek sistem, ki smo ga nekoč že imeli in je propadel,« je v soočenju v oddaji Tarča dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Poudaril je, da so poslanci koalicije že pred meseci želeli imeti o tem razpravo v državnem zboru, v katerem ni bilo nobenega sklepa, da bi Levico izbrisali. »Smo pa želeli imet eno široko debato prav na to temo, ali so elementi programa Levice škodljivi za to državo ali ne. A je nato predsednik državnega zbora preprečil to demokratično razpravo,« je dodal Jožef Horvat.

Ponovno je izpostavil, da je Nova Slovenija rekla in na tem stališču tudi vztraja, da smo pripravljeni na sodelovanje z vsemi, s katerimi se bomo vsaj približno zbližali na našem programu, ki je slovenski javnosti zelo dobro znan.

Levica se je prestrašila lastnega izziva

»Govori se o javnem dolgu in tu se zganja velika demagogija. Mi smo javni dolg zmanjšali. Mi smo v lanskem letu bili na 77,3 procenta BDP, do leta 2024 bomo prišli pod 75 procentov BDP. Že dolgo ni nihče razpravljal o tem, da smo v lanskem letu odplačali okrog 4 milijarde evrov glavnice in obresti, kar se tiče dolga države. Da ne govorim o gospodarski rasti in rekordni zaposlenosti. Okrog 920.000 ljudi v tej državi dela in vsak mesec plačuje akontacijo dohodnine, prispevke, in tako naprej.«

Komentiral je tudi umik zahteve za razpis posvetovalnega referenduma o spremembah zakona o dohodnini s strani Levice. »Levica se je očitno prestrašila lastnega izziva in je sama umaknila predlog za posvetovalni referendum. Levica je bila tu osamljena. Vesel sem, da je pri ostalih strankah koalicije nekoliko več racionalnega pogleda na javne finance.«

Potrebujemo celovito reformo zdravstvenega sistema

»Resno se moramo lotiti celotne reforme zdravstvenega sistema. Kakšnega resnega posega v zdravstveni sistem na zakonodajni ravni ni bilo praktično od leta 1992. Danes imamo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki po nekem planu, vsaki bolnišnici dovoli koliko operacij kolen, slepiča, in tako naprej lahko naredi. To ni prav. Vsak mora do zdravnika priti točno takrat, ko ga potrebuje, in zaradi tega moramo ta zavarovalniški sistem enostavno reorganizirati,« je bil jasen Horvat.

Poudaril je, da v zdravstvenem sistemu potrebno vzpostaviti red, kar bo dejansko tudi prineslo našo ključno usmeritev, to pa je, da javni denar dejansko sledi bolniku, pacientu.