VRTOVEC OSTRO PROTI GOLOBU: NORMIRANCI SO EDINI SISTEM, KI DELUJE

DELI:
06.06.2024, NSi

»V NSi smo negativno presenečeni nad predlogi, ki jih v zadnjem obdobju predstavlja v javnosti ministrstvo za finance. Namesto, da bi z davčno reformo dobili razbremenitev plač, dobivamo dodatne obremenitve in neko obvezno tiskanje računov iz avtomatov,« je bil na novinarski konferenci kritičen poslanec Jernej Vrtovec.

»Vlada Roberta Goloba je na predlog ministrstva za finance javnosti predstavila predlog zaostritve pogojev za poslovanje normiranih podjetnikov. Predlog vlade je po naših informacijah naperjen proti zdravnikom in tudi kmetom. Žal se kaže, da je ta ideološki boj, ki ga vlada že od samega začetka bije proti kmetom in sedaj še zdravnikom, prerasel v to, da se jih želi finančno dodatno stisniti in priviti, da bodo poslušni,« je še pojasnil.

Če bo predlog finančnega ministrstva sprejet, normirani odhodki ne bodo več priznani tistim normirancem, ki bodo presegli mejo 60 tisoč evrov letnih prihodkov. Danes je ta meja postavljena pri 100 tisoč evrov. Pri popoldanskih podjetnikih pa se ta meja po napovedih ministra za finance s 50 tisoč evrov znižuje na 30 tisoč evrov.

Vrtovec je dejal, da se na eni strani borimo za več samooskrbe, za ekološko hrano, za razvoj podeželja. »Na drugi strani pa imamo vlado, ki te iste kmete dobesedno stiska za vrat. To je noro. Imamo dolge čakalne vrste in kaotično stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu. In kot kaže, se je vlada odločila, da bo to kaotično stanje reševala z omejitvijo zdravnikov pri njihovem delu. Če bo vlada nadaljevala s tem tempom, bomo zagotovo pridrveli v katastrofo,« je dodal.

Opozoril je, da gre tak odnos do zdravnikov, podjetnikov in kmetov v skupno kolateralno škodo celotne države. »Samostojni podjetniki niso v enakopravnem položaju z redno zaposlenimi. To si velja zapomniti in iz bruto prihodkov morajo nenazadnje financirati svoj lasten dopust, morebitno bolniško odsotnost, malico, prevoz in še druge stroške. Težje tudi pridejo do kreditov, zlasti to velja za mlade. Normiranci so edini sistem ta trenutek, ki dejansko funkcionira. In kot kaže, se je minister za finance po vsej verjetnosti na predlog samega predsednika vlade odločil, da bo uničil tisto, kar zelo učinkovito deluje že več kot deset let,« je dejal.

Finančni učinki za državo so majhni

Vrtovec je pojasnil, da bo sprejem zakona popoldanskim normirancem naložil za okoli 9 milijonov evrov več dohodnine, medtem ko bo tistim s polnim statusom normiranca naložil 3 milijone evrov dodatnih plačil davka. »Pogovarjamo se dejansko o 12 milijonih evrih za državni proračun, ki jih bomo dobili, če bomo uničili vzpostavljen sistem. In tukaj se pojavlja vprašanje, ali se res splača celo kravo ubiti zaradi enega zrezka,« je bil jasen poslanec NSi in napovedal, da se bo NSi tudi tokrat zavzela za nižje davke in nižjo obdavčitev dela. »Samostojne podjetnike vidimo kot živahen in kreativen del malega gospodarstva. Mnogokrat rečemo, da so hrbtenica oz. jedro slovenskega gospodarstva. Tam se razvijajo ideje, od tam prihajajo nove pobude, da se celoten voz tudi takrat, ko državi, in gospodarstvu ne gre dobro, povleče naprej. In če jih bomo dodatno davčno obremenjevali in če se bomo šli to ideološko vojno, potem bomo to hrbtenico dobesedno zlomili in ostalo nam bo bore malo,« je še zaključil Vrtovec.