Vlaganje v vojsko je vlaganje v mir

DELI:
07.03.2018, NSi

Na izredni seji državnega zbora so poslanci Nove Slovenije opozorili na velike težave, s katerimi se sooča Slovenska vojska. Varnost je na lestvici vrednot v naši državi in med njenimi državljani umeščena zelo visoko, obstoječa vlada pa se do varnostnih vprašanj obnaša mačehovsko.

Ne le zaradi naših zavez, ampak zaradi naše varnosti

Jožef Horvat je izpostavil, da je nacionalna varnost eno od področji, za katera mora poskrbeti država. Za to pa potrebuje zadostna finančna sredstva, pravilno kadrovanje ter visoko moralno zavedanje, da vojsko potrebujemo. Vladajočo koalicijo je spomnil: »Ne pozabimo, da je Slovenija članica Nata, kamor je vstopila na podlagi referendumske odločitve državljanov, ter da mora v skladu z zavezami do leta 2024 namenjati 2 % BDP za obrambo«. »Ne le zaradi naših zavez, ampak zaradi naše varnosti!« je poudaril vodja poslanske skupine NSi.

Koaliciji so pri našem amandmaju otrpnili prsti

Matej Tonin je v začetku razprave dejal, da smisel izredne seje ni v iskanju krivca, ampak v vzpostavitvi zavedanja, da Slovensko vojsko potrebujemo in da smo zanjo pripravljeni zagotoviti tudi sredstva. Spomnil je tudi, da smo pri sprejemanju proračuna v NSi z amandmajem predlagali povišanje sredstev za obrambo. »Vsi so pritrjevali, da vojska potrebuje več sredstev. Ko pa je bilo treba glasovati, so koaliciji otrpnili prsti,« je bil jasen vodja Nove Slovenije.

Ko vlada mir, se marsikomu zdi, da je vsak evro vlaganja v vojsko odveč. Ko miru ni več, nobene hitre reakcije ne morejo zagotoviti zadostnih obrambnih zmogljivosti. »Za prihodnost Slovenske vojske in varnost Slovenije bi veliko naredili, če bi se danes zavezali, da bomo do leta 2020 obrambni proračun povišali vsaj na 1,2 %« je zaključil Matej Tonin.