VLADNO POROČILO VKLJUČUJE VSE RELEVANTNE IN KLJUČNE PODATKE NABAVE ZAŠČITNE OPREME

DELI:
14.05.2020, NSi

»V poslanski skupini smo skrbno prebrali vladno poročilo o zaščitni opremi in izluščili nekaj bistvenih ugotovitev. Prejšnja vlada je podcenila nevarnost epidemije, zato so bile posledice za Slovenijo veliko hujše, kot bi lahko bile. Posledično so bili potrebni veliko težji napori in strožji ukrepi za zajezitev epidemije, kar je in bo povzročilo večjo gospodarsko krizo, kot bi jo sicer. V bolnišnicah smo imeli bistveno premalo postelj za intenzivno nego in nazadnje izvršilna veja oblasti ni pravočasno odredila karantene za tiste, ki so se vračali iz okuženih italijanskih žarišč,« je v stališču poslanske skupine dejal poslanec NSi Andrej Černigoj.

Na drugi strani je opozoril, da je vlada pripravila podrobno poročilo, kateremu so priložene številčne priloge iz katerih je mogoče pridobiti vse relevantne in ključne podatke. »Iz tega lahko sklepamo, da je bil sedanja vlada pri zagotavljanju opreme zelo uspešna, posledično pa so naša skladišča polna, medicinsko osebje pa je lahko pomirjeno, da se s takih pomanjkanjem opreme ne bodo več soočali,« je poudaril.

Spomnil je, da so bila skladišča z zaščitno opremo Zavoda za blagovne rezerve ob menjavi vlad skoraj prazna. Zaloga ni zadoščala za nujno potrebo v Republiki Sloveniji niti za en dan. »Svoja opozorila ter tudi zaskrbljenost nad stanjem preskrbljenosti z zaščitno opremo je v izjavi 25. februarja izrazila tudi Zdravniška zbornica Slovenije, takratni premier Šarec pa je na izjavo skorajda posmehljivo odgovoril, citiram: »To je tako, kot da bi rekli, da se policisti bojijo strelnega orožja«. To dodatno kaže na to, kakšen je bil odnos g. Šarca do tega vprašanja,« je dejal poslanec NSi.

Opozoril je tudi na to, da se v slovenskem medijskem in političnem prostoru poslanci in ostali člani kolaicije soočajo z očitki kaznivih dejanj, nekateri v državnem zboru zelo lahkotno druge obtožujejo s težkimi besedami. »Stališče NSi je, da imamo ustrezne pristojne inštitucije, ki lahko na podlagi vseh razpoložljivih dokumentov, tudi tega vladnega poročila, temeljito raziščejo in podajo ustrezne ugotovitve. Vse drugačne oblike obračunavanja ter pozive k protestom in predčasnim volitvam, ko imamo uspešno in trdno koalicijo, obenem pa še nismo zmagali vojne proti nevidnemu sovražniku, ocenjujemo  kot sicer legitimen vendar nič kaj državotvoren boj za oblast,« je še dejal Andrej Černigoj.

Jožef Horvat: Razprava je izključno namenjena temu, da vlada pade

»Nekateri poslanci ste kazali poročilo, a kot kaže 99,99 % opozicijskih poslancev poročila ni prebralo, niti ga pogledalo. Ta razprava je izključno namenjena temu, da mora ta vlada oditi. Gre za to, da se tukaj nekateri, predvsem iz skrajnega levega političnega spektra, greste izvensodne politične poboje. Ne bom več dovolil, da kdorkoli, politika ali kdo drug, kar vse povprek nam lepi etikete »vi ste kriminalci, vi ste del organiziranega kriminala, pobasali ste stotine milijonov« in kot sem zdaj tudi slišal »vlada si je razdelila« toliko in toliko milijonov, »si je razdelila«,« je ogorčeno dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Dodal je, da je čas, da se ta razprava preseli na Komisijo za nadzor javnih financ in na razpravo parlamentarnih preiskovalnih komisij. »Koliko bo teh preiskovalnih komisij je zame vseeno, samo da bo v skladu z zakonom. Za nas je ta nabava preteklost,« je dejal.

Poudaril je, da je vlada sama pozvala Računsko sodišče, naj preišče celotno nabavo ter tudi Komisijo za preprečevanje korupcije. »Naše stališče je, če bo kateremu politiku ali uradniku, Računsko sodišče ali KPK ali policija ali, takšno ali drugačno sodišče, odkrilo, da je pobasal 1 evro davkoplačevalskega denarja, se mora tega človeka sankcionirati in če je politik, mora za vedno zapustit politični prostor,« je poudaril Horvat.

Mihael Prevc: Kljub polenom opozicije, je vladi uspelo

»Slaba dva meseca je kar sem ponovno tukaj v tem hramu demokracije in žal moram ugotoviti, da sem v tem kratkem času slišal bistveno več laži, sovražnosti, negativizma, predvsem z leve strani, kot prej v dveh mandatih, ko sem bil prav tako poslanec,« je dejal poslanec Mihael Prevc.

Poudaril je, da so posameznimi ministri in drugi odgovorni iskali najrazličnejše poti, kako bi čim prej zagotovili potrebno zaščitno opremo ob praznih skladiščih. »Vsaka veza v tujini je bila še kako dobrodošla in mnogi vplivni Slovenci so ponudili iskreno pomoč, ker so hoteli samo pomagati Sloveniji, ki se je zaradi epidemije znašla v resnično težkem položaju. Pa žal so prav kmalu mnogi med njimi doživeli hladen tuš, saj so bili takoj deležni očitkov o lastnem okoriščanju in celo vojnem dobičkarstvu. Kljub temu, da je bila Vlada predvsem s strani opozicije deležna številnih polen pod noge, ji je uspelo na krutem trgu zaščitnih sredstev v kratkem času zagotoviti toliko opreme, da je zdravstveni sistem prenesel najhujši val bolezni, in da se je število okuženih tudi po zaslugi pravilnih vladnih ukrepov začel zmanjševati,« je dejal poslanec NSi.

Iva Dimic: Šarčeva vlada, ki je imela moč in dolžnost, ni naredila nič

Poslanka Iva Dimic je spomnila na 25. februar, še v vlado Marjana Šarca, ko so na Odboru za zdravje imeli izredno sejo na temo pandemije COVID-a, kaj in kako je Slovenija pripravljena na morebitno pandemijo. »Takrat sem jaz vprašala predstavnike Ministrstva za zdravje Šarčeve vlade, kakšen je pandemični načrt v Sloveniji. Takratna državna sekretarka je odgovorila, da načrt imamo, da pa ni popoln in da ga bodo v nekem določenem času spremenili in dopolnili. Zakaj sem pa to spraševala? Zato, ker se je že vse govorilo, da bomo prišli v neko obdobje epidemije in da mora biti državni načrt pripravljen na to,« je dejala.

V tem državnem načrtu bi moglo biti točno določen protokol, kako se stvari ob razglasitvi pandemije potekajo v domovih za starejše, kako potekajo protokoli v vrtcih, v šolah, a tega ni bilo. »Se pravi, da je v tem času od 25. februarja do 12. marca se ni naredilo na pandemičnem načrtu popolnoma nič. In tako smo padli v hudo epidemijo in s tem tudi naleteli na težave, na katere želite zdaj opozoriti. Šarčeva vlada, ki je imela moč in dolžnost, da bi to naredila, ni naredila nič. Odstopila je,« je dejala poslanka NSi.

Dodala je, da bi vsak, ki je čutil solidarnost in odgovornost do vseh državljanov, bi moral klicati na blagovne rezerve in pomagati po svojih močeh. »Vsak, ki danes govori, da ni bilo epidemije, da je vse to izmišljotina, bi moral biti v prvih vrstah, kjer bi pomagal v domovih za starejše, pa tega ni bilo. Vsak bi moral priznati, da je vrednost reševanje človeškega življenja najdragocenejša in nima cene. In mi smo bili v teh razmerah,« je dejala Iva Dimic.

Aleksander Reberšek: Vseh teh problemov ne bi imeli, če bi bivši premier ravnal primerno

»Zdajšnja vlada je dobila ob prevzemu prazna skladišča, ker je prejšnja vlada Marjana Šarca podcenila resnost epidemije! Zdravniki so opozarjali, predsednik vlade Marjan Šarec pa jim je odgovoril, da je to tako, kot da se policisti bojijo strelnega orožja. Prepričan sem, da vseh teh problemov, ki jih imamo sedaj ne bi imeli v taki meri, če bi takratni predsednik vlade ravnal tako kot bi bilo potrebno,« je dejal poslanec Aleksander Reberšek.

Poudaril je, da mora čimprej začeti delovati preiskovalna komisija, računsko sodišče in ostale državne institucije pa naj čimprej preiščejo zakonitost poslov. »Vse je treba preiskati, vse, ki so bili zraven. Leve, desne, sploh ni važno. Vse,« je poudaril poslanec NSi.

Prepričan je, da če znamo v tej državi narediti ultra lahka letala, vrhunske izpušne sisteme, imamo številne vrhunske znanstvenike, lahko naredimo tudi maske, ventilatorje in rokavice in nismo več odvisni od uvoza. »Ta vlada dela, zato bo v proračunu za leto 2020 zagotovila milijon evrov za razvoj in pričetek proizvodnje ventilatorjev ter milijon evrov za proizvodnjo zaščitnih mask v Sloveniji,« je še dodal.