Vladni predlog sprememb v zdravstvu bo poslabšal položaj bolnikov in mladih zdravnikov

DELI:
25.05.2017, NSi

»Že na začetku poudarjam, da v NSi ne bomo podprli predloga zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je pripravila Vlada in mu nasprotujemo, saj ta zakon ne krepi javnega zdravstva. Zakon konkurenčnost popolnoma izpušča,« je v stališču poslanske skupine NSi povedal poslanec Jernej Vrtovec.

V nadaljevanju je izpostavil kopico razlogov, zakaj so spremembe zakona slabe. Te bodo namreč poslabšale položaj predvsem za bolnike iz oddaljenih krajev, za mlade zdravnike, zavrača pa jih tudi vsa zdravstvena stroka.

Cilj zakona ni skrb za bolnika

Zakonu nasprotuje koordinacija zdravniških organizacij, katerih članice so Zdravniška zbornica, Slovensko zdravniško združenje, Fides in Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije.

»Dejansko se zdi, da gre ministrica v tem primeru v boj proti vsem in želi uveljaviti svoj prav. Ni dobro, da sprejemamo zakonodajo,  ki ji nasprotuje tako veliko strokovne javnosti, ter pri njej trmarimo in vztrajamo,« je izpostavil poslanec NSi Vrtovec in dodal:

»Predlagani zakon jasno kaže na to, da cilj predlagatelja ni skrb za bolnika ter da ta slabo ureja odnose med ZZZS in izvajalci zdravstvenih storitev in povsem jasno izključuje zasebne izvajalce iz javne zdravstvene mreže. Zakon je namreč osnovan na konceptih, ki so v nasprotju s trendi sodobnega zdravstva. Sodobno zdravstvo stremi k decentralizaciji in s tem večji dostopnosti zdravstva, h krepitvi primarnega nivoja, racionalizaciji porabe sredstev in pravici vseh državljanov do enake oskrbe.«

Kadrovsko podhranjene regije bodo še na slabšem

Predvidene spremembe zakona bodo namreč ohromile določene segmente zdravstvenega sistema. Predvsem gre za depriviligerane regije, ki so že sicer kadrovsko podhranjene in slonijo na delu posameznih zdravnikov.

»V že deprivilegiranih regijah so lahko posledice katastrofalne. Bolniki bodo namreč prisiljeni iskati pomoč drugje, na sekundarni ali celo na terciarni ravni zdravstvene oskrbe, kar bo prvič, neizogibno podaljšalo čakalne dobe na sekundarni in terciarni ravni; drugič, povečalo število hospitalizacij; tretjič, zaradi precej dražje oskrbe na višjih ravneh bo poraba sredstev znatno porastla; četrtič, prekinjena bo kontinuiteta oskrbe bolnika, ki sledi primarni oskrbi in ki dokazano zmanjšuje dodatno obolevnost in umrljivost bolnikov; in petič, porastla bo obolevnost in umrljivost bolnikov,« je razložil poslanec NSi in dodal: »Zakon s temi posledicami posredno krši pravico do enakopravne in varne zdravstvene oskrbe državljank in državljanov.«

Mladi zdravniki bodo zaradi takšnih sprememb odhajali v tujino

Zakon bo slab tudi za mlade zdravnike, saj bi kljub povečanemu prilivu mladih specialistov, ti ne smeli opravljati dela povsem samostojno, kljub pridobljeni specialistični licenci.

»Če bo zakon sprejet, potem pričakujemo na eni strani zagotovo zmanjšan interes in upad vpisa na Medicinsko fakulteto v Ljubljani in Mariboru ter na drugi strani zagotovo dodaten razlog, za odhod mladih specialistov iz Slovenije v tujino, namesto, da bi naredili vse, da mladi strokovnjaki ostanejo v državi,« je opozoril Jernej Vrtovec in dodal:

»Če bo prišlo do tega, da se omejuje nekoga, koliko lahko dela, potem bodo najboljši kadri, tisti najboljši strokovnjaki, ki želijo delati, odšli iz državnega zdravstva in v tujino. Če nekdo torej želi delati in s tem tudi zaslužiti, naj dela. Od tega, da nekdo dela in da nekdo dobro zasluži, imamo vsi več.«

Zdravstveni prispevek je nov vladni davek

Jernej Vrtovec je na temo slovenskega zdravstva nastopil tudi v informativni oddaji 24 ur zvečer. Razpravljal je o vladnem predlogu, ki želi uvesti zdravstveni prispevek, ki naj bi znašal 2,1 odstotka bruto dohodka vseh zavezancev.

“Celoten predlog ima tri lastnosti. Prva je ta, da vlada želi uvesti nov davek. Gre za novo davčno reformo. Na drugi strani pa je zdravstvo še vedno v kaosu, v ničemer se ne skrajšujejo dolge čakalne vrste, bolnišnice bodo še vedno poslovale z izgubo. Druga lastnost je zagotovo krepitev monopola zdravstvene zavarovalnice, edine zavarovalnice, ki jo želi ministrstvo vzpostaviti, ukinitev konkurenčnosti, kar pa pomeni dražje storitve in še daljše čakalne vrste. Tretja lastnost pa je, da je ta sistem, ki ga predlaga gospod Keber in ministrica za zdravje, izredno nepravičen,” je v oddaji opozoril Vrtovec.

Celotni pogovor si lahko ogledate TUKAJ.