VLADI IN MINISTRSTVOM PRIPOROČAMO, DA SPREJMEMO UKREPE ZA KREPITEV VREDNOT SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE

DELI:
21.04.2023, NSi

Poslanci Nove Slovenije smo s priporočili želeli vladi in ministrstvu za vzgojo in izobraževanje ter ministrstvu za kulturo podati izhodišča za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve ter krepitev pozitivnega odnosa prebivalcev Republike Slovenije do samostojne države. Odprli smo razpravo, zdaj pa je odgovornost na posameznih ministrstvih in vladi, da se odločijo, ali bodo za krepitev osamosvojitvenih vrednot tudi kaj storili.

»V NSi trenutek osamosvojitve razumemo kot ključno dejanje v slovenski zgodovini, ki si zasluži posebno mesto. Kako izraziti hvaležnost, spoštovanje in pieteto vsem, ki so dali življenje za samostojno Slovenijo? Kje in na kakšen način shranjevati in predstavljati zgodovinske vire iz obdobja osamosvojitve? Zagotovo je muzej, ki je bil posvečen izključno slovenski osamosvojitvi, najbolj primerno mesto, pomembno tudi za razvijanje pripadnosti in krepitev nacionalne identitete,« je v stališču v državnem zboru dejala Iva Dimic.

Se pa v Novi Sloveniji dobro zavedamo, da muzej sam po sebi ne bo dovolj, zato želimo s priporočili spodbuditi tudi širše poznavanje osamosvojitvenega obdobja in pozitiven odnos do osamosvojitve v slovenski družbi. Pri tem ima pomembno vlogo izobraževalni sistem. Želimo, da bi otroci v osnovnih in srednjih šolah od osamosvojitvenih vsebin odnesli več. »Zaradi umeščenosti teme osamosvajanja Slovenije na konec šolskega leta se namreč pri pouku zgodovine pogosto dogaja, da učiteljem zmanjka časa za poglobljeno obdelavo teme ali pa učenci od pouka odnesejo manj kot bi lahko, ker temo jemljejo manj resno, saj se osvojitev znanja pogosto ne preverja z ocenjevanjem,« je še dodala poslanka NSi in dodala:

»Želimo si, da bi tudi z oblikovanjem kulturnih razpisov krepili vrednote slovenske osamosvojitve in pozitiven odnos prebivalcev Republike Slovenije do samostojne države. Ves čas moramo ohranjati in krepiti spomin na ključno dogajanje v slovenski zgodovini, na enotnost slovenskega naroda ob odločanju za samostojno državo.«