VLADA S SVOJIMI PRAZNIMI OBLJUBAMI ŠKODUJE LJUDEM IN GOSPODARSTVU

DELI:
20.04.2023, NSi

»Pri prenovi zdravstvenega sistema moramo v središče našega delovanja postaviti pacienta. Dobiti mora kvalitetno oskrbo takrat, ko jo potrebuje, predvsem pa mora denar slediti pacientovim potrebam. Vemo, da je denarja v slovenskem zdravstvu dovolj, problem pa je v slabem upravljanju ZZZS-ja in javnih izvajalcev zdravstvenih storitev,« je uvodoma v oddaji Pogovor o, na Radiu Ognjišče izpostavil vodja poslanske skupine in podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj.

Spremembe zakona o ZZZS-ju so po mnenju vodje poslanske skupine NSi šle v pravo smer, saj je sedanji skupščinski sistem ostalina starega, zastarelega socialističnega sistema; v zavodu pa je potreben nadzor in osebna odgovornost. Pri predlaganem zakonu o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja pa, da gre za prevaro ljudi. »Gre za prevaro ljudi vplačnikov, saj ne gre za ukinitev, ampak za preoblikovanje. Če si do zdaj plačeval to s položnico, ti bodo zdaj to odtrgali od plače ali pokojnine in ljudem smo dolžni to resnico povedati. Zdravstveni sistem zaradi te spremembe ne bo nič boljši in čakalne vrste se ne bodo nič skrajšale,« je dodal Cigler Kralj.

O napovedani in umaknjeni davčni reformi je Janez Cigler Kralj izpostavil, da se s posegi v stabilno davčno okolje, ki je bilo vzpostavljeno s pomočjo spremenjenega zakona o dohodnini v času prejšnje vlade, dela velika škoda ljudem in gospodarstvu. »Podjetja ne potrebujejo nestabilnega okolja, številni ljudje pa so nad napovedanimi dodatnimi obdavčitvami še dodatno zaskrbljeni,« je opozoril vodja poslancev NSi.

S sogovorniki so spregovorili tudi o napovedanih številnih drugih reformah, ki pa ostajajo zgolj prazne napovedi, uresničenega pa je bolj malo. »Nad delovanjem vlade nismo navdušeni. Prepočasni interventni zakoni ter ukrepi so v stisko pahnili številne državljane in gospodarstvo. Ta vlada je zamudila priložnost pomiriti duha kulturnega boja. Številni se obračajo na nas, ker čutijo, da so njihove vrednote osamosvojitve poteptane. Predvsem pa napovedanih reform še ni na vidiku, zato leto 2023 zgolj in samo ostaja leto časovnic namesto leto reform,« je zaključil Janez Cigler Kralj.