VLADA NAJ S KONKRETNIMI PREDLOGI UKROTI ZASKRBLJUJOČE RAZMERE V ŠOLSTVU

DELI:
23.05.2023, NSi

»V raziskavi med učenci zadnjega triletja iz leta 2019, ki je zajela nekaj več kot 4.500 učencev in učenk iz 70 šol, je 89 odstotkov vprašanih potrdilo medvrstniško nasilje vseh oblik – verbalno, fizično in odnosno. 43 odstotkov mladih je poročalo, da so vsaj enkrat doživeli eno od oblik spletnega nasilja, približno tretjina pa, da so sami vsaj enkrat izvajali tovrstno nasilje. Strokovni sodelavci Telefona za otroke in mladostnike TOM poročajo, da vsak peti otrok poroča o težavah z vrstniki. Primeri medvrstniškega nasilja, kot je bil tisti na vrhu nakupovalnega središča v Celju, in zaskrbljujoči statistični podatki nam nastavljajo ogledalo. Vsem staršem in celotni družbi,« je v poslanskem vprašanju premierju dr. Golobu izpostavil vodja poslancev NSi  Janez Cigler Kralj.

Poudaril je, da številni strokovnjaki opozarjajo, da so tovrstna nasilna dejanja posledica preteklih neuspešnih in mnogokrat nepravilnih vzgojnih pristopov oz. permisivne vzgoje. »Hkrati pa nakazujejo zaskrbljujoč trend, da je medvrstniškega nasilja veliko in si pred tem problemom ne smemo zatiskati oči. Nasilje postaja tudi vedno bolj brutalno,« je zaskrbljen Cigler Kralj.

Javnost posebej vznemirja nedavni primer medvrstniškega nasilja, ki pa ga vlada in pristojni minister rešujeta s pogovori in akcijskimi načrti, namesto konkretnih zakonskih predlogov, ki bi umirila alarmantno stanje v slovenskih šolah. »Edina rešitev, ki jo je minister Felda predlagal, je »več pogovorov«. V slovenskih šolah je bil organiziran dan kulture, nenasilja in strpnosti. Kot so pri tem opozorili šolniki, slovenske šole programe za promocijo strpnosti in nenasilja že izvajajo. Drugih ukrepov ministrstvo ni napovedalo, kar kaže na to, da se resnosti problema ne zaveda,« je dejal vodja poslanske skupine in nadaljeval: »Ministrstvo je povsem preslišalo vedno glasnejša opozorila učiteljev in ravnateljev, da brez spremembe zakonodaje medvrstniškega nasilja ne bodo zmogli obvladati.«

V Novi Sloveniji opozarjamo, da je bilo pogovorov in akcijskih načrtov dovolj, potrebne so zakonodajne spremembe, ki bodo učiteljem, vzgojiteljem in ravnateljem omogočile učinkovito ukrepanje v primeru odklonskega vedenja otrok in medvrstniškega nasilja. »Gospod predsednik vlade, zanima me torej, ali se nameravate v vladi lotiti teh nujno potrebnih zakonodajnih sprememb,« je v zaključku zanimalo Janeza Ciglerja Kralja.

Kaj je na zastavljeno vprašanje odgovoril predsednik vlade si lahko preberete tukaj: Odgovor PV