VIDA ČADONIČ ŠPELIČ OB USTANOVITVI PREISKOVALNE KOMISIJE: SPORNIM POSLOM GEN-I IN BORZENA JE POTREBNO PRITI DO DNA

DELI:
06.05.2024, NSi

»Robert Golob, doktor znanosti, inženir, vrhunski menedžer, uspešen na vseh področjih, ki se jih loti, priljubljen v svojem kraju in v svoji firmi GEN-I, skratka čudežen deček, primeren za nov obraz v slovenski politiki,« je v stališču NSi do ustanovitve preiskovalne komisije dejala poslanka Vida Čadonič Špelič in nadaljevala:

»V svoj volilni program pred dvema letoma zapiše, citiram: »Trenutno je Slovenija uvrščena med države, kjer je zaupanje v demokratične institucije nizko. To velja predvsem za vlado ter za državni zbor, ki sta najtesneje povezana s političnimi strankami. Žal je v zadnjih dveh letih vpliv vsakodnevne politike očiten tudi v drugih državnih institucijah. Ugled države načenjajo zlasti avtoritativne težnje nekaterih vodilnih politikov: nizka politična kultura, neetičnost, koruptivnost, vsakodnevna zloraba oblasti, klientelizem, nepotizem nekaterih politikov in nosilcev javnih funkcij,« konec citata. Ocena stanja, ki se je izkazala kot prerokba.

Danes pod vodstvom Roberta Goloba namreč v Sloveniji vse to imamo. Denimo Slovenija je v letu 2023 še poslabšala uvrstitev na lestvici zaznane korupcije. Namreč, v lanskem letu je dosegla 42. mesto, kar je celo eno mesto nižje od leta poprej. Slovenija je enako cenjena kot Italija ali karibska Dominika. Gospe in gospodje iz Svobode se zaupanje v demokratične institucije in nosilce oblasti gradi tako, da predsednik Vlade ignorira parlamentarno Komisijo za nadzor javnih financ za nadzor javnih financ, tako da zavrača večkratna vabila, da bi pojasnil svojo vpletenost v poslovanje s podjetjem Borzen?

Se zaupanje v demokratične institucije in nosilce oblasti gradi tako, da se predsednik vlade že mesece skriva pred pričanjem na parlamentarni preiskovalni komisiji o morebitnem njegovem vplivu v delo policije? Si prizadevate za preprečevanje in odpravljanje korupcijskih tveganj tako, da predsednik vlade s postopkovnimi triki preprečuje, da bi Komisija za preprečevanje korupcije opravila vse potrebne preiskave glede domnevnega nedopustnega vpliva na policijo? Novinarka, ki je po poročanju medijev pred volitvami bila bogato nagrajena z več kot 100 tisoč evri iz Gen-I, tako mediji, pa po volitvah postane generalna sekretarka stranke in glavna kadrovnica v državi. Kljub njenemu očitnemu vplivu v nekaterih medijev se priljubljenost svobode razpolovi.

Razumljivo, saj se je od prevzema oblasti nabralo ogromno resnih očitkov in obremenjujočih dokazov o delu predsednika vlade, ki je seveda tudi predsednik stranke Svoboda. Velik problem so domnevne nezakonitosti poslov Gen-I, v katere je domnevno vpleten tudi predsednik vlade in tedanji predsednik uprave Gen-I. Iz balkanske podružnice podjetja naj bi odteklo kar 2 milijona evrov. Predsednik vlade pa do danes še ni pojasnil ali dokazal, kam je ta denar v resnici odtekel. Zato se javnost upravičeno sprašuje, ali je šlo za izčrpavanje podjetja in za namerno financiranje volilne kampanje Gibanje Svoboda. Tu je še primer Star Solar, ki ga predsednik vlade nikakor noče priti pojasniti.

Treba je preiskati namreč postopek ustanovitve, financiranja in spremembe lastništva družbe Star Solar ter morebitne kršitve davčne zakonodaje ter zakonodaje s področja integritete. Ključno vprašanje je, ali zasebni interesi predsednika vlade vplivajo na oblikovanje energetske politike v Sloveniji, kjer se agresivno spodbuja uvajanje fotovoltaike. Drugi energetski viri, kot je jedrska energija, pa se postavljajo v ozadje.

Lesno biomaso se je poskušalo celo prepovedati. Pri zemeljskem plinu mu je tudi uspelo. Priča smo torej poskusom prisilne solarizacije Slovenije, domnevno zaradi zasebnih interesov predsednika vlade. Menimo torej, da javnost mora izvedeti resnico. Doktor Golob je bil na sejo Komisije za nadzor javnih financ povabljen kar trikrat, tudi na preiskovalno komisijo o domnevnem vplivanju na Policijo še ni prišel pojasnit hudih očitkov. Enako tudi ne na KNOVS.

Upravičeno se sprašujemo, ali se predsednik vlade sej nadzornih parlamentarnih komisij ne udeležuje zato, ker se boji neprijetnih vprašanj ali pa, morda še huje, da bi resnica prišla na dan. Tako poudarjen pogum stranke Svoboda in predsednika vlade se je izgubil, izgubili so se tudi argumenti, zaradi katerih so zmagali. Preiskovalna komisija je torej orodje, da dobimo odgovore in način, da ljudje izvedo resnico. Sprašujemo pa se, ali gre zaupati Policiji, da bo svoje delo res opravila neodvisno, saj se, žal, še do danes ni pojasnilo ali je predsednik vlade v resnici kadroval v Policiji ali kako drugače vplival na njeno delo.

Spoštovane kolegice in kolegi, predvsem iz stranke Svoboda, če imaš 40 poslancev ali pa še kakšnega več, še ne pomeni, da delaš kar hočeš. Država vam je dana zgolj v upravljanje, ne v lastništvo. Ustava in poslovnik državnega zbora sta namreč jasna. Državni zbor mora odrediti preiskovalno komisijo, ki jo zahteva Državni svet in to čim prej. Cilj Roberta Goloba namreč ni, da bi ljudje v Sloveniji bolje živeli, cilj Roberta Goloba je en sam: privatizacija slovenske energetike. Nova Slovenija bo naredila vse, da to prepreči.«