Dokler bo država lastnica podjetij, bodo ta bankomat določenim omrežjem

DELI:
07.11.2019, NSi

»V NSi smo se za sklic tokratne seje KNJF odločili, ker je kadrovanje v državnih postalo precej čudno in nelogično. Odstavlja se ljudi, ki uspešno poslujejo in kaže, da v Sloveniji še vedno ne vemo, kaj pomeni pravilno korporativno upravljanje podjetij,« je v začetku nujne seje povedal poslanec Jernej Vrtovec.

Najprej je izpostavil primer korporativnega upravljanja v Petrolu, ki je bilo v zadnjih tednih zelo sporno. »Poleg Petrola se slabe prakse kadrovanja in državnega upravljanja kažejo tudi na Telekomu, ki je ravno v teh dneh izgubil milijonsko tožbo zaradi napačnih odločitev njenih upravljavcev. Kdo bo odgovarjal za napake v tem primeru?« je vprašal poslanec NSi.

Poudaril je, da primer Petrola kaže, da očitno ni pomembno, kakšne rezultate človek na visokem položaju ustvarja, ampak kdo je in v katero omrežje spada. »To ni novo spoznanje, je pa vprašanje, do kdaj bomo v Sloveniji to še tolerirali,« je bil oster Vrtovec.

Aleksander Reberšek: Ni logično, da mora oditi predsednik uprave nagrajen z nazivom Manager leta 2019

»Uprava, ki je odšla s Petrola, je imela zelo dobre poslovne rezultate. Ni logično, da je bil predsednik uprave nagrajen z nazivom Manager leta 2019, nekaj tednov zatem pa je moral oditi. Tu ni logike in nekaj ni v redu. Zato še vedno čakam na pojasnila,« je povedal poslanec Aleksander Reberšek in dodal, da je očitno, da je država slab gospodar in da je s korporativnim upravljanjem pri nas nekaj hudo narobe. »S tem se bomo očitno ukvarjali dokler bo država lastnica podjetij. Dokler bo tako, bodo podjetja bankomat določenim političnim in gospodarskim omrežjem,« je bil jasen poslanec NSi.

Tomažu Berločniku je od leta 2011, ko je prevzel vodenje Petrola, uspelo preobraziti podjetje, ki je danes največje v Sloveniji. Zakaj ga potem odstaviti, je vprašal poslanec NSi?

»Tisto kar bi morali pri nas imeti so: neodvisne, profesionalne, transparentne in sposobne uprave  TER močen in pošten nadzor. To pa je v Sloveniji težko, ker se vsi poznamo med samo, poleg tega pa obstaja ogromno parcialnih interesov, ki rušijo uprave zaradi svojih interesov! Očitno je, da v tej državi ni pomembno kaj znaš, ampak koga poznaš!« je še dejal poslanec NSi.