VLADNI UKREPI ŽE DAJEJO DOBRE REZULTATE

DELI:
01.06.2021, NSi

»Prejšnji teden je državni zbor obravnaval več različnih zakonov in ti zakoni so se sprejemali z različno večino: od 82 glasov za pa tudi do 45, zelo različno. Razmere v parlamentu so zahtevne, kar terja od koalicije veliko pozornosti in pa tudi veliko dela in usklajevanja, kar pa je za samo demokracijo dobro, saj na ta način koalicija nima nekega valjarja, kjer bi bila glasovanja vnaprej znana, ampak se je potrebno za vsako stvar uskladiti in dogovoriti,« je v oddaji 24 ur zvečer dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Glede pozivov opozicije je dejal, da se pravzaprav prepiramo za oslovo senco, ali bodo volitve nekaj mesecev prej ali kasneje. »Bistveno je, da moramo ravnati državotvorno, saj Slovenijo že čez nekaj tednov čaka predsedovanje in želimo, da to predsedovanje Slovenija oddela dobro in z vlado s polnimi pooblastili. Po tem predsedovanju bodo volitve, kjer se bomo lahko pomerili in ponovno preverili zaupanje ljudi,« je bil jasen predsednik NSi.

Dodal je, da gre za vprašanje, ali naredimo volilno kampanjo v jeseni, sredi predsedovanja ali naredimo volilno kampanjo spomladi prihodnje leto, ko bo uspešno zaključeno predsedovanje. »Slovenije je na predsedovanje dobro pripravljena. Čakajo nas številni izzivi, med drugim tudi razprava o prihodnosti Evropske unije. Številne dosjeje bomo morali potisniti naprej in jih pripeljati do konca in mi to nalogo jemljem odgovorno. Poleg tega pa so tudi drugi rezultati zelo spodbudni. Gospodarstvo lepo okreva. Današnji podatki gospodarske rasti kažejo, da je Slovenija ena izmed najboljših. Brezposelnost prav tako lepo pada, na drugi strani pa se nam umirja tudi epidemija. Na nek način se vračamo v tisto normalno življenje, ki ga poznamo. Pred predsedovanjem in ob praznovanju 30. obletnice naše države bi si seveda želel več enotnosti, več sodelovanja in več povezovanja, da bomo skupaj kot država močnejši,« je poudaril.

Izpostavil je, da visoka gospodarska rast kaže na dobro delo te vlade, saj je ta s protikoronskimi ukrepi, ki so ljudem in gospodarstvu predvsem dajali denar, pomagala premagati krizo. »Ne bankam. Ljudem in gospodarstvu. In zdaj se kolesje ponovno zaganja. Ljudje in gospodarstvo bodo ta denar začelo trošiti in ti prilivi se bodo vračali nazaj v proračun. Mislim, da je to prav pristop, drugačen kot smo ga morda ubirali v kakšni preteki krizi in da bo dal rezultate, ki se že kažejo z visoko gospodarsko rastjo. Čakajo nas pomembni izzivi, tudi debirokratizacija je med njimi. Tukaj moramo stvari pospešiti. Potem imamo pa tudi na področju zdravstva številne naloge. Po tej covid krizi bo zdravstvo opešano zato predvidevamo približno 2 milijardi investicij v slovenski zdravstveni sistem v prihodnjih 10 letih. To so dejanja, ki jih ta država potrebuje in mi smo tukaj, da te stvari odgovorno delamo,« je dejal minister za obrambo.