TRETJI PROTIKORONA PAKET PRINAŠA VELIKO DOBRODOŠLIH REŠITEV

DELI:
29.05.2020, NSi

»Zakonske rešitve v protikorona paketu 1 in protikorona paketu 2 so se dobro prijele. Podatki strokovnih institucij namreč kažejo, da so rešitve PKP1 in PKP2 bile učinkovite. Kažejo, da smo v državnem zboru na predlog vlade pred izgubo delovnih mest z ustreznimi in učinkovitimi ukrepi obvarovali med 200 in 250 tisoč zaposlenih. Veliko je tudi rešitev, ki jih prinaša tretji protikorona paket,« je na izredni seji državnega zbora dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Med rešitvami je naštel tudi turistične bone, glede katerih je med ljudmi veliko nerazumevanja. »Turistični bon ni ukrep socialne politike. Turistični bon je ukrep ekonomske politike, ki pomaga turizmu. Vsaka polnoletna oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji prejme bon za slovenske turistične namestitve, hotele, počitniške domove in podobno, v višini 200 evrov, nepolnoletne osebe pa prejmejo bon v višini 50 evrov. Bon se lahko unovči za nastanitev ali nastanitev z zajtrkom, do konca letošnjega leta, se pravi, silvestrovanje je vključeno,« je dejal.

Pojasnil je tudi, da bo poslanska skupina NSi z veseljem podprla amandma k 26. členu zakona, ki prinaša subvencioniranje čakanja na delo za vse delodajalce do konca junija. »Na tem mestu se želim zahvaliti ministru Janezu Ciglerju Kralju, ki je uspel prepričati celotno vlado, da če želimo dobro financirati socialno državo, potrebujemo dobro delujoče gospodarstvo. Najboljša socialna politika je tista politika, ki daje možnost novim delovnim mestom, investicijam in tako naprej,« je še izpostavil Jožef Horvat.

Blaž Pavlin: Birokratska in komplicirana zakonodaja hromi gospodarstvo in razvoj Slovenije

»Interventni zakon za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva ima en sam cilj: omogočiti pospešen zagon pomembnih investicij v najkrajšem možnem času. S sprejetjem zakona bi tako pospešili izgradnjo številnih projektov, ki trenutno zaradi različnih birokratskih ovir stojijo. Po podatkih različnih ministrstev jih ta trenutek stoji med 400 in 500 in če bi bila vsaka vredna le 1 mio eur, si lahko kaj hitro izračunamo, kaj bi začetek gradnje pomenil za gospodarsko aktivnost, delovna mesta in prilive v državni proračun,« je ob razpravi o interventnem zakonu za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij dejal poslanec Blaž Pavlin.

Med pomembne investicije, ki jih s sprejetjem tega zakona pospešili sodijo pomembne prometnice, med njimi tudi tretja razvojna os v njenem severnem in južnem delu, železniške proge, javni del ljubljanskega projekta Emonika, se pravi železniška postaja v Ljubljani, hidro elektrarne, kot so HE Mokrice in HE na spodnji Savi, kot tudi NUK 2 ter druge izobraževalne institucije ter seveda različni projekti občin.

Zakon namreč eksplicitno določa, da se izdajanje mnenj, soglasij, dovoljenj ali drugih aktov državnih organov ali nosilcev javnih pooblastil, ki so potrebni za izvedbo pomembnih investicij, izvaja prednostno. Določa se, da gre za nujne in prednostne zadeve tudi pri vseh sodnih postopkih, ki obravnavajo izdajo gradbenih dovoljenj po tem zakonu.

»Nemogoče bi bilo pričakovati, da bo vse težave lahko rešil en sam zakon. Gre namreč za večplastno težavo, ki jo je treba reševati sistemsko. Torej najprej v zakonodajnem delu ter nato z doslednim upoštevanjem oziroma izvajanjem. Temeljni težavi, ki ju zaznavamo v NSi, sta preobsežna zakonodaja in pretirana birokracija. Birokratska in komplicirana zakonodaja po našem mnenju hromi gospodarstvo in razvoj Slovenije,« je še dejal poslanec NSi.

Mihael Prevc: PKP3 se dotika vseh državljanov

»Ta tretji paket naj bi bil predvsem namenjen pomoči turizmu, a se pravzaprav s finančno pomočjo dotika vseh državljanov. V oči bodejo predvsem trije ukrepi, ki pomenijo velik učinek za naše prebivalce in seveda za večjo kvaliteto življenja naših prebivalcev. V prvi vrsti se mi zdi izredno pomemben ukrep, ki prinaša subvencioniranje skrajšanja delovnega časa. Tako bo lahko država za vsakega delavca, ki mu delodajalec ne bo mogel zagotavljati dela v polnem obsegu subvencionirala nadomestilo plače v obsegu od 5 do 20 ur, zdi se mi, da je to izredno pomemben ukrep in ukrep, ki je še kako na mestu,« je dejal poslanec Mihael Prevc.

Vesel je tudi drugega ukrepa, da se do konca junija podaljšuje že veljavni ukrep subvencioniranja čakanja na delo, ki je bil sprva namenjen samo panogi turizma in gostinstvu. »Vesel sem, da je minister uspel na vladi s tem amandmajem in če kaj, potem bom danes ta amandma z največjim veseljem podprl,« je pojasnil.

Izpostavil je tudi tako imenovani turistični bon. »Prepričan sem, da samo ti trije ukrepi, čeprav jih je, seveda, v zakonu še kar nekaj več, prinašajo v tem tretjem paketu, izredno podporo prebivalstvu, gospodarstvu in trgu dela, za obdobje po 31. maju, ko se bo epidemija zaključila,« je poudaril.

Iva Dimic: Namesto da bi bili ponosni, raje nergamo

»Danes v državnem zboru poslušam, kaj vse je narobe, kaj vse se ni naredilo. Dejstvo pa je, da nam svet in EU priznava, da smo ena izmed držav, ki se je najbolje spopadla s to epidemijo. Zato me res žalosti to, da nismo vsi na to ponosni. Namesto, da bi bili drug na drugega ponosni, poslušam nerganje in kaj vse se ni naredilo,« je v svoji razpravi dejala poslanka Iva Dimic.

»Socialna politika je odvisna od močnega gospodarstva in jaz si želim in pričakujem, da bomo tukaj vsi skupaj delali za močno gospodarstvo, ker potem bomo lahko zagotavljali socialno politiko. Ljudje čutijo, veste, da je vladi mar zanje,« je prepričana poslanka NSi.

Andrej Černigoj: S podporo tega zakona bom podprl 60.000 delovnih mest v turizmu

»Ko bom podprl predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije Covid-19, bom s tem podprl 60.000 tisoč delovnih mest v turizmu in spodbudil Slovenke in Slovence, da bodo koristili bon in odkrivali lepote Slovenije,« je dejal poslanec Andrej Černigoj.

Poudaril je, da sta prva dva paketa uspešno pomagala slovenskemu gospodarstvu, družbam, družinskim podjetjem in samozaposlenemu ter več kot 60 procentov vseh državljanov.

»Danes pa v državnem zboru obravnavamo tretji sveženj ukrepov, ki smo jih pripravili za ublažitev epidemije, z velikim poudarkom na slovenskem turizmu. Nov paket bo najbolj prisluhnil gospodarstvu in vsakemu posameznemu državljanu,« je še dejal poslanec NSi.