Sprememba zakona o zdravstvenem zavarovanju bo še otežila dostop do zdravstvenih storitev

DELI:
29.01.2020, NSi

»Da je sprejemanje zakonov, od katerih je odvisno stanje našega zdravstvenega sistema, izjemnega pomena in je potreben širši družbeni konsenz, je dokazal ravno zakon o zdravstvenem zavarovanju, ki je povzročil spor med ministri LMŠ in tudi padec vlade,« je v uvodu svojega stališča dejala poslanka Iva Dimic.

V Levici želijo s spremembami predloga zakona o zdravstvenem zavarovanju ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje v obliki, kot ga poznamo že vse od leta 1992. A poslanka NSi opozarja, da je to zavajujoče.  »Nikakor ne gre za ukinitev, temveč za uvedbo obveznega pavšalnega prispevka, ki se bi odmerjal od neto plače vsakega zavarovanca in namesto zavarovalnicam plačeval ZZZS. Zaradi  prevelikih tveganj za stabilnost zdravstvenega sistema in javnih financ, na kar v NSI vseskozi opozarjamo, je odstopno izjavo podal tudi finančni minister Bertoncelj,« je opozorila Iva Dimic.

Dodala je, da je na seji matičnega odbora za zdravstvo bil uveden pavšalni prispevek v višini 29 evrov, ki se ga želi danes zvišati na 32 evrov in se bo letno preurejal, na kar nimamo vpliva. To bo pomenilo, da dejansko ne vemo, koliko bomo plačevali ZZZS, če bo zakon sprejet. »V predlogu novele zakona je med cilji zapisano, da sprememba prinaša krepitev zdravstvenega sistema. V NSi se sprašujemo na kakšen način? Opozarjamo, da za manj denarja ni mogoče dobiti več. Več se v našem javnem zdravstvenem sistemu žal dobi samo s plačilom ali doplačilom iz lastnega žepa. In žal stranke, ki podpirajo ta predlog zakona, podpirajo privatizacijo, s tem pa tudi večjo participacijo iz žepov posameznikov in doplačilo storitev,« je izpostavila poslanka NSi.

Poudarila je, da bo sprememba zakona povzročila otežen dostop bolnikov do zdravstvenih storitev, saj ZZZS ni reden plačnik in zamuja pri njihovem plačilu. Prav tako obseg pravic, ki jih financira zdravstvena blagajna, ni prilagojen potrebam prebivalstva. To pa se odraža v dolgih čakalnih vrstah, s katerimi se nihče resno ne ukvarja.