SLOVENIJA SE PODPOVPREČNO ZADOLŽUJE IN DOSEGA NADPOVPREČNE REZULTATE

DELI:
12.11.2021, NSi

Odbor za finance je obravnaval dopolnjen predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2023. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v začetku razprave na kratko opisal razmere, v katerih je načrtovan predlog proračuna 2023: »Na delo in življenje še vedno zelo močno vpliva epidemija COVID-19, ne vemo, kaj bo jutri, ne vemo, kaj bo na koncu tega meseca«.

Proračunska politika se je od začetka epidemije prilagodila novim razmeram na način, da:

– zagotavlja sredstva za zaščito zdravja in življenj prebivalcev (zaščitna oprema, cepljenje, testiranje) ter

– zagotavlja podporo prebivalstvu in gospodarstvu za omilitev posledic epidemije (čakanje na delo, skrajšanji delovni čas, mesečni temeljni dohodek, delno kritje fiksnih stroškov, turistični boni itd.).

Jožef Horvat je izpostavil nekatere pomembne kazalnike, ki so pomembni ob proračunskem načrtovanju: »Investicije v višini dobrih dveh milijard, spodbude za rast in razvoj gospodarstva, digitalni prehod, pametna realizacija načrta za okrevanje in odpornost, davčne stimulacije, davčne razbremenitve, rekordna nizka brezposelnost.« Poslanec NSi je ob tem poudaril: »Vse to so elementi za izboljšanje poslovnega okolja in so obeti za dobro kondicijo slovenskega gozdarstva. Samo, če bo gospodarstvo v dobri kondiciji, bomo lahko ustrezno financirali socialno državo. Najboljša socialna politika pa je tista, ki ustvarja delovna mesta z visoko dodano vrednostjo.«

Slovenija ne zagotavlja sredstev samo za infrastrukturo, kjer se namenja 1,3 milijarde, ali denimo za družine, socialo in delo, kjer se namenja 1,7 mrd. Poslanec Horvat je izpostavil, da se rekordna sredstva v višini skoraj četrt milijarde namenja tudi za slovensko kulturo, čeprav smo na tem področju pogost neupravičeno kritizirani.

Vodja poslanske skupine NSi je svojo razpravo zaključil z besedami: »Slovenija se podpovprečno zadolžuje in dosega nadpovprečne rezultate.« Ob tem je napovedal še podporo poslanske skupine NSi predlogu proračuna za leto 2023.