Razlika med plačilom za delo in višino socialne pomoči je že zdaj premajhna

DELI:
18.04.2018, NSi

»Slovenija je in mora ostati socialna država, a enostavno ni pravično, da je razlika v dohodku med štiričlansko družino, kjer sta starša prejemnika minimalne plače in enako družino, kjer nobeden od staršev ne dela le nekaj več kot, po podatkih ministrice, 230 evrov,« je na današnji izredni seji poudaril Jožef Horvat. Dodal je, da NSi predloga za višanje socialne pomoči ne bo podprla, saj se bo tako v Sloveniji še manj izplačalo delati.

Najboljša socialna politika je dobro delujoče gospodarstvo

Pritrdil je razmišljanju ministrice za delo, da se mora v Sloveniji splačati delati ter ponovil, da je socialno tržno gospodarstvo pravi model, ki je preverjen v najmočnejših ekonomijah v Evropi in širše. »V NSi trdimo, da se v Sloveniji ne splača delati in trdno vztrajamo na stališču, da je najboljša socialna politika tista politika, ki daje možnost gospodarskega razcveta,« je bil jasen vodja poslanske skupine NSi.

Poslancem in poslankam je citiral podatke, da je Slovenija na 17 mestu znotraj EU po rasti bruto in neto plač. »Plače so v Sloveniji prenizke. Razlika med bruto in neto plačo je prevelika, kar kaže na požrešnost države oziroma na nekonkurenčno poslovno okolje v Sloveniji. Glede na to, da smo v spodnji polovici držav po plačah, bi seveda morali rasti hitreje od mediane, da bi jo dohajali, ne pa da rastemo še počasneje,« je bil kritičen Jožef Horvat.

Višanje socialnih pomoči ni pravično do tistih, ki delajo na minimalcu

Prepričan je, da je že zdaj razlika med socialnimi pomočmi in minimalno plačo premajhna. »V Sloveniji je razlika med plačilom za delo in višino socialne pomoči premajhna. Kot mnogi zaposleni jezni ugotavljajo, da so neumni tisti, ki delajo za minimalno plačo,« je pojasnil vodja poslanske skupine NSi.

Predlog zakona, ki so ga danes obravnavali, pa ne povišuje neto plač za zaposlene, kot bi pričakovali. »Ravno nasprotno, povišuje višino socialne pomoči. Zato v NSi trdimo, da enostavno ni pravično, da je razlika v dohodku med štiričlansko družino, kjer sta starša prejemnika minimalne plače in enako družino, kjer nobeden od staršev ne dela le nekaj več kot, po podatkih ministrice, 230 evrov,« je dejal poslanec NSi in dodal: »V NSi vas sprašujemo, ali je to pravično? Menimo, da ni. Zato poslanci NSi ne moremo podpreti predloga zakona, ki razvrednoti delo in ne nagradi zaposlenih.«