PRVI KORAK K DEBIROKRATIZACIJI SLOVENIJE

DELI:
20.10.2021, NSi

»Prvič v zgodovini samostojne države imamo na mizi zakon o debirokratizaciji. Najbrž se vsi strinjamo, da v Sloveniji zmanjšanje regulativnih bremen in nadaljnje izboljšanje upravljanja javnih institucij še vedno ostaja velik izziv. Gospodarstveniki so zadnja leta kot eno največjih ovir pri poslovanju poudarjali prav pretirano birokratizacijo in premalo spodbudno poslovno okolje, zlati dolgotrajnost nekaterih postopkov in visoko davčno obremenjenost dela,« je na seji državnega zbora dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Zahvalil se je strateškemu svetu za debirokratizacijo in še posebej vodji sveta, mag. Ivanu Simiču, da je v državni zbor poslal omenjeni zakonski predlog.

Jožef Horvat je izpostavil tudi razočaranje, da v tem zakonu ni več uvedbe razvojne kapice. »Ima jo že 17 držav Evropske unije, a če njen umik pomeni, da bo zakon sprejet, to sprejemamo. Že sedaj pa napovem, da je do konca mandata še ravno dovolj časa, da bomo v NSi poskušali razvojno oziroma socialno kapico vpeljati.«

Vodja poslanske skupine NSi je poudaril tudi, da zaradi okorne javne uprave in nesmiselnih zakonov in podzakonskih aktov trpi slovensko gospodarstvo ter državljanke in državljani. »Čeprav se je poslovno okolje izboljšalo, so še vedno prisotne težave glede upravnega in regulativnega bremena, ki še vedno ovira poslovanje. Regulativno breme se v Slovenji postopoma zmanjšuje, vendar je na nekaterih področjih še vedno razmeroma visoko. Čas, ki je potreben za plačilo davkov v Sloveniji, se je nekoliko zmanjšal, z 245 ur v letu, v letu 2018 na 233 ur v letu 2019, vendar še vedno visok v primerjavi s povprečjem EU, kjer znaša 172 ur,« je dejal.

Izpostavil je upanje, da je zakon o debirokratizaciji le prvi sklop ukrepov, ki bo pomagal k odpravi birokratskih ovir. »Škoda, da je relativno blizu konec mandata, ampak morda se bosta strateški svet in tudi vlada opogumila ter v Državni zbor prinesla še drugi sveženj ukrepov, ki bodo pripomogli k debirokratizaciji,« je dejal.

Ljudem bomo poenostavili življenje

»Zakon, ki ga danes obravnavamo razveljavlja več kot 200 zakonov, ki se ne uporabljajo več. Razveljavlja se seveda tudi vse podzakonske predpise izdane na njihovi podlagi, prav tako pa zakon določa tudi prenehanje uporabe 18-ih zveznih jugoslovanskih zakonov. Po vseh levih vladah smo morali mi priti na oblast, da sedaj urejamo to formalnost,« je poudaril Aleksander Reberšek.

Poslanec NSi je izpostavil, da bodo ljudje zaradi tega zakona boljše živeli. »Poenostavili jim bomo postopke, poenostavili jim bomo življenje. Tukaj smo zato, da delamo za ljudi. Ker samo to šteje. Štejejo namreč dejanja takrat, ko si na oblasti in ne lepe besede takrat, ko si v opoziciji. Zakon prinaša zelo raznovrstne spremembe na različnih področjih kot so na primer olajšanje elektronske komunikacije uradnih oseb s posamezniki, ukinitev obveznega izdajanja računov pri plačilu s kartico, skrajšanje roka za sprejem ponudbe pri prodaji kmetijskega zemljišča s 30 na 15 dni, povezovanje evidenc na področju visokega šolstva, odprava obveznosti podajanja nekaterih nepotrebnih izjav, itd,« je še dejal.

Paket rešitev za odpravo predolgih postopkov

“Po domače povedano, državljanke in državljani želijo upoštevati slovensko zakonodajo, vendar tudi od uradnika upravičeno pričakujejo predlog rešitve za njihove težave. Na žalost pa največkrat dobijo odgovor: »Gospod, gospa, to pa ni mogoče.« Uradnik tako postane problem, namesto da bi bil rešitev,« je dejal poslanec Andrej Černigoj.

Poudaril je, da si državljani želijo vitke države z jasno zakonodajo, ki vzpostavlja red in disciplino. Temu sledi tudi predlog zakona vsebuje paket rešitev, ki prinaša ponastavitev na različnih področjih. »Ali bomo s tem rešili vse probleme? Ne, ne bomo, smo pa na dobri poti. Potrebno bo še kar nekaj napora. Ne slepim se, ampak trdno verjamem, da je to korak v pravo smer in upam, da ta korak ne bo ostal edini, da se bodo ti koraki nadaljevali tudi v prihodnosti,« je še dejal poslanec NSi.