Proračun 2019 je nezakonit

DELI:
27.03.2019, NSi

Fiskalni svet je opozoril, da je letošnji proračun nezakonit, saj izdatki za 270 milijonov evrov presegajo okvir, ki ga določa v ustavi zapisano fiskalno pravilo. Po oceni NSi je proračun za leto 2019 zrel za ustavno presojo.

Pred dnevi je UMAR znižal napoved pričakovane rasti, na kateri je temeljila tudi priprava rebalansa letošnjega proračuna, s 3,7 % na 3,4 %. Ob upoštevanju najnovejše napovedi, bi bil odklon od fiskalnega pravila še višji kot opozarja Fiskalni svet v svoji zadnji oceni proračuna. Če k temu dodamo še nove znake ohlajanja gospodarstva, kamor slovensko gospodarstvo največ izvozi, potem je jasno, da smo dolžni ukrepati.

Fiskalni svet poudarja, da je raven izdatkov letošnjega proračuna v nasprotju z zakonom o fiskalnem pravilu. Politika je prva dolžna spoštovati zakone. Gre za vprašanje spoštovanje pravne države in vlada ne more arbitrarno odločati, ali bo spoštovala zakone. Vlada je dolžna spoštovati zakone. Po nasvetu ustavnih pravnikov in ekonomistov je za zaščito pravne države v danem primeru najprimernejše sredstvo zahteva za presojo ustavnosti proračuna za leto 2019.

Predlog ustavne presoje, ki so ga pripravili v SDS, pravno ni dovolj dobro utemeljen, zato zanj ne moremo prispevati naših podpisov. V NSi si želimo strokovno in pravno dobro argumentirano zahtevo za ustavno presojo, zato smo k pripravi utemeljitve povabili skupino uglednih ustavnih pravnikov in ekonomistov.

Predlog ustavne presoje, pripravljen s pomočjo vrhunskih strokovnjakov, bomo ponudili v podpis tudi ostalim poslanskim skupinam, saj verjamemo, da je varovanje načel pravne države dolžnost vseh parlamentarnih strank.