Prodaja NLB: SMC, SD in Desus so Slovenijo oškodovali za 42 milijonov

DELI:
05.12.2018, NSi

»Zagotovo je prav in dobro, da smo Novo Ljubljansko banko končno prodali. Učinki te prodaje bodo dolgoročno pozitivni. Nenazadnje je bila ta banka v preteklosti izjemno slabo upravljana in zaradi tega smo jo davkoplačevalci morali dvakrat sanirati. Rešili smo se matere mnogih afer v zadnjih 30. letih, ki so krnile ugled Slovenije v mednarodni skupnosti,« je v stališču poslanske skupine povedal poslanec Jernej Vrtovec. Za to, da smo banko prodali tako slabo, je na odgovornost poklical predvsem bivšo koalicijo, ki so jo sestavljali SMC, SD in Desus.

Vrtovec je izrazil prepričanje, da je cena, ki smo jo dobili za NLB prenizka, a trg je tisti, ki določa ceno. »Imejmo pa danes v uvidu to, kako smo delovali na tem trgu, ko smo to banko v zadnjih 20. letih večkrat poskušali prodajati. Najslabša cena pa bi bila, če banke sploh ne bi prodali in bi se uresničile napovedi, da bi Evropska komisija prodajala naše poslovalnice po Balkanu, torej vse tisto, kar je še kaj vrednega. V tem primeru bi imeli mi od Nove ljubljanske banke najmanj, najnižjo možno ceno,« je opozoril poslanec NSi.

Za slabo ceno je odgovorna prejšnja vlada

V preteklosti je bila Slovenija po besedah Jerneja Vrtovca pri prodaji NLB izjemno neresna, najbolj odgovorna pa je zadnja vlada, ki ni želela prodati banke, ko je bi za to ugoden čas. »Vlada se je lansko leto odločila, da prekine s prodajo. Spodnja meja za delnico je bila postavljena na 55 evrih. Če sedaj preračunamo slabih 12 milijonov delnic krat 55 evrov bi dobili lansko leto za Novo ljubljansko banko približno 42 milijonov evrov več kot danes. In tu je zapitek prejšnje vladajoče koalicije strank SMC, SD in Desus – 42 milijonov evrov več! Lansko leto so bilibančni indeksi za 20 % boljši, kot letos. Razmere na trgu so bile torej izjemne v primerjavi z novembrom leta 2018. In vi ste kljub temu rekli »ne«,« je opozoril.

Poslanec NSi tudi ne razume, zakaj država še vedno ohranja 25 % kontrolnega deleža v NLB. »Povejte, čemu? Zato, ker ima vlada rada vpliv in svoje roke v tej zgodbi, na drugi strani Trga republike. Škoda. Pri tem smo izgubili še dodatnih 20 %, kot bi lahko dobili,« je prepričan Jernej Vrtovec, ki je dodal: »Odgovornost, da smo NLB prodali tako slabo, kot smo jo prodali, izključno na prejšnji vladi.«

Nova vlada se na napakah stare ne uči

Izrazil je mnenje, da se tudi sedanja koalicija SMC, SD, Desus in LMŠ iz napak v preteklosti ni nič naučila. »Te dni beremo novice o tem, da se vlada pogovarja z Brusljem o odložitvi prodaje Abanke. Epilog te nove zgodbe je samo ta, da spet tujim vlagateljem dajemo napačne signale,« je povedal poslanec NSi in je dodal: »Ali mislite, da bo konec sveta, če ne bomo imeli Abanke in NLB več v lasti? Ne, svet bo tekel naprej in mnogo bolj ugodno za davkoplačevalce.«