Pripravljeni na spremembe v zdravstvu

DELITE TA
PRISPEVEK
11.09.2015, NSi

JernejV_komentarZadnje čase se resnično zdi, da je v slovenskem zdravstvu vse obrnjeno na glavo. Afera na afero in posledično državljani izgubljamo zaupanje v zdravstveni sistem, ki očitno ne deluje. Imamo odlične in svetovno uveljavljene zdravnike, požrtvovalne medicinske sestre ter drugo zdravstveno osebje, toda sistem je podoben gnilemu jabolku, ki ga je potrebno vreči stran, saj ni več okusno. Sistem je torej treba zamenjati in rešitev je le korenita zdravstvena reforma ter popolna sprememba smeri. Smo pripravljeni?

Zdravstvo kot sistem mora biti prilagojen potrebam ljudi, kar pa v Sloveniji žal ni. Kakšen je namreč zdravstveni sistem, da zbiramo zamaške za zdravljenje naših otrok in da prirejamo dobrodelne akcije za operacije v tujini? Kakšno je to zdravstvo, da čakalne dobe že za manjše posege znašajo več let? Žal ne moremo govoriti, da imamo v Sloveniji človeka vreden zdravstveni sistem, pa bi ga morali imeti.

Zdravstveni sistem je v naši državi globoko prepleten s korupcijo in klientelizmom. Na zdravstveni blagajni se na račun zdravja ljudi »napajajo« različni lobiji in interesne skupine, ki pomen zdravja ne jemljejo kot vrednoto, ampak del zaslužka. Na UKC Ljubljana skoraj ne mine razpis večjih vrednosti, brez da mu kasneje ne bi sledile kriminalistične preiskave zaradi sumov koruptivni dejanj. Prav na korupcijo opozarjajo mnogi zdravniki ter drugi zdravstveni delavci, kajti tudi zaradi nje ter vpliva »zdravstvenih« lobijev na ključne odločitve, je naša zdravstvena blagajna vse bolj osiromašena, kar državljanom jemlje hitro ter kakovostno zdravljenje. Trdim, da je denarja v zdravstveni blagajni dovolj, potrebni sta le racionalizacija in poštenost.

Če želimo, da bo zdravstveni sistem v Sloveniji boljši, moramo odpraviti vse anomalije ter ga temeljito reformirati, zgolj kozmetični popravki ne bodo dovolj. Izražam bojazen, da zdajšnja ministrica Milojka Kolar Celarc z ekipo tej nalogi ni kos, saj jo obkroža preveč tistih, ki si sprememb v zdravstvu ne želijo. Postopki se namreč odvijajo prepočasi, predvsem pa v napačno smer.

Za zdravstveno reformo je potrebna tudi politična volja. Še vsak zdrastveni minister jo je obljubil, a je ni mogel izpeljati, saj ni imel dovolj močnega političnega zaledja. V Novi Sloveniji smo pripravljeni prevzeti odgovornost in v naslednjih dneh bomo tudi javnosti predstavili celovito reformo zdravstvenega sistema. Zavedamo se vseh posledic, tudi političnih, saj gre za vsebino, ki ni populistična, je pa nadvse potrebna. Krščanski demokrati nismo poslani, da delamo to, kar je všečno, ampak to, kar je potrebno.

Izhodišče za pripravo zdravstvene reforme je človek, ter preventivno in kurativno zdravljenje. Vse namreč izhaja iz človeka in zdravstveni sistem mora biti prilagojen njegovim potrebam. Reforma, ki jo pripravljamo predvideva odpravo čakalnih dob in vrst, izkoreninjenje korupcije in klientelizma, večjo preglednost, nižje cene storitev itd. Stremimo v smer, da bomo v Sloveniji ozdravili čim več pacientov.

Da bomo to izpolnili, pa moramo tudi v zdravstvu uveljaviti načela socialno – tržnega gospodarstva in vzpostaviti več konkurenčnosti na vsaj treh področjih: 1. Med ponudniki zdravstvenih soritev; 2. Med ponudniki obveznega zdravstvenega zavarovanja; 3. Med ponudniki dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

Konkurenca namreč niža cene storitev, hkrati pa izboljšuje njihovo kakovost.

Eden od ključnih problemov zdajšnjega sistema je zagotovo monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pri obveznem zdravstvenem zavarovanju. Prav zato je treba ZZZS temeljito preoblikovati. Če bi več zavarovalnic lahko ponujalo obvezno zavarovanje, bi bile cene storitev nižje, zdravstvena blagajna pa bolj polna, s čimer bi zagotovili tudi transparentnost delovanja.

Odgovori na vprašanje, kako zagotoviti zdravstveni sistem, ki bo človeka vreden, torej so in bodo v naslednjih dneh potrkali na vrata odločevalcev. Potrebno pa bo zaupanje v spremembo, da se poslovimo od planskega gospodarjenja v zdravstvu. Smo na to pripravljeni, smo dovolj drzni, da se poslovimo od starih vzorcev in zgledov? V Novi Sloveniji smo!