V NSi ZAHTEVAMO NUJNO SEJO KOMISIJE ZA ČLOVEKOVE PRAVICE ZARADI POSKUSA OMEJITVE MEDIJSKE SVOBODE GOVORA

DELI:
30.04.2024, NSi

Nova Slovenija zahteva nujno sejo parlamentarne Komisije za človekove pravice, in sicer zaradi dveh primerov odločitev Društva novinarjev Slovenije. »Menimo, da so po krivici obsodili dva novinarja, ki sta v katoliških medijih pisala članke o evtanaziji in morebitnih škodljivih posledicah spremembe spola. V NSi smo podrobno preučili poročanje o teh tematikah in lahko opazimo, da gre za poskus utišanja in omejevanja svobode govora na nekorekten način z namenom omejiti razpravo na temo posledic spremembe spola,« je v izjavi za javnost dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Gotovo imajo te spremembe velik vpliv na mlade, predvsem na najstnike, ki iščejo svojo identiteto. »Prepričani smo, da je novinar skušal predstaviti tudi morebitne škodljive vidike in posledice takih nepremišljenih odločitev v svojem prispevku. Društvo novinarjev Slovenije je očitno s pritiskom želelo utišati novinarja in preprečiti svobodo govora in svobodo izražanja. Mi se želimo temu upreti, zato smo pripravili obsežen in dobro utemeljen predlog za sklic nujne seje te komisije,« je prepričan.

Potrebno je zajeziti vse poskuse levih in LGBT aktivistov

V NSi pričakujemo, da se na seji te komisije spregovori o zaščiti svobode govora, ki je ustavna in mednarodna kategorija. »Potrebno je zajeziti vse poskuse levih in LGBT aktivistov, ki poskušajo zatreti vsakršno razpravo o morebitnih škodljivih posledicah takih nepremišljenih zadev, kot je navduševanje mladih nad nekritičnim spreminjanjem spola,« je še dodal Cigler Kralj.