Primer Sirca Ahmada kaže na neučinkovitost vlade in politikanstvo dela politike

DELI:
17.11.2017, NSi

»Mene zanimajo samo rešitve, ne pa ta pink ponk, ki se ga zdaj gremo. Ključni pri celotni zgodbi sta namreč dve stvari. Prvič primernost javnega pritiska predsednika vlade na MNZ s tem, ko je dejal: »Klical sem na MNZ in jih pozval, da do deportacije ne pride.« Težko se ta trenutek opredelim ali je to ustavno sporno ali ne, je pa iz stališča predsednika vlade zelo neprimerno, da se tako postavi na okope na podlagi 51. člena zakona o tujcih. Danes smo ugotovili, da ta 51. člen zakona o tujcih sploh ne pride v poštev pri tem odločanju,« je bil v oddaji Tarča glede primera Sirca Ahmada jasen poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Potrebno je enakopravno obravnavati vsakega posameznika

Zavzel se je predvsem za zagotavljanje pravičnosti s stališča enakopravne obravnave vsakega posameznika. »V preteklosti smo imeli okrog 100 podobnih deportacij, pa nikjer ni bilo glasu pravičnosti, da bi se postavili za stališče še teh drugih ljudi. Tu gre za enakopravno obravnavo, tudi s strani predsednika vlade in tudi nas poslancev. Mi nismo v parlamentu samo figure s katerimi nekdo manevrira, ampak se moramo do vseh enako obnašati. Nikogar ne moremo zaradi njegovega socialnega statusa dajati v privilegiran položaj,« je na neprimerno obnašanje nekaterih opozoril poslanec NSi.

Mnogi privilegija, da bi predsednik vlade ustavil deportacijo, niso imeli

O ustavni obtožbi zoper predsednika vlade je povedal, da gre za vprašanje, ali je ustavna obtožba primeren instrument, saj je to po njegovem mnenju zelo huda obtožba. Opozoril je na druge instrumente, preko katerih se lahko ugotovi ali je predsednik vlade ravnal zakonito ali ne. »Že v preteklosti so nekateri instrument ustavne obtožbe kar dnevno uvrščali na dnevni red mandata, kar ni prav. Gre namreč za eno najresnejših obtožb zoper nekega predsednika vlade,« je bil jasen Jernej Vrtovec in je dodal: »Treba pa je opozoriti na neenakopravno obravnavo predsednika vlade v tem primeru, ko se je oprl na 51. člen zakona o tujcih in na podlagi tega argumenta poklical ter pozival ministrstvo naj do deportacije ne pride. Problem je to, ali je lahko predsednik vlade s svojo avtoriteto, s svojim telefonskim klicem, vplival na ta potek celotne zadeve. Mnogi drugi tega privilegija, da bi v njihovem imenu lahko predsednik vlade direktno poklical in prestavil deportacijo, niso imeli.«

Problem imamo zaradi neučinkovitosti vlade

Kritiziral je način s katerim se politika loteva tega primera. Po njegovem mnenju na tak način, do neke rešitve ne bomo prišli. »To pa po zaslugi predsednika vlade in neučinkovitosti ter v tem primeru problema znotraj vladajoče koalicije in populizma, ki se ga gremo na račun enega človeka. Izdana je bila pravnomočna odločba o predaji gospoda Ahmada Hrvaški. Problem tukaj je, kje so sedaj rešitve in možnosti. Skozi razpravo ugotavljam, da so te majhne zaradi neučinkovitosti vlade,« je povedal in dodal: »Še enkrat poudarjam, element enakopravne obravnave tovrstnih primerov, je bil v preteklosti velikokrat preslišan. Tudi če govorimo o deložacijah slovenskih državljanov, se predsednik vlade, mi poslanci o tem ne pogovarjamo. Edina prava pot je pravna pot in politika mora zaupati pravni poti, drugo je vse politikanstvo.«

Jernej Vrtovec je izrazil mnenje, da je nemogoče, da se politika dnevno odziva na tovrstno stisko. »Politika mora zagotoviti sistem, ki bo deloval na temelju pravičnosti in pravne države in če je ta sistem ta trenutek takšen, da tega ne zagotavlja, potem mora predsednik vlade, vladajoča koalicija tak sistem napraviti in pri tem imajo vso odgovornost in oblast, ki jim jo je dalo ljudstvo. Ta trenutek pa se zdi, da predsednik vlade tej stvari ni kos in da je tudi v tem primeru prej skočil kot pa rekel hop. To se nam ta trenutek žal dogaja,« je prepričan.

Ni potrebno zganjati političnega kravala

Poslanec NSi se je strinjal, da je v takih primerih potrebno imeti čut za sočloveka, kljub temu pa je opozoril, da ob tem ni potrebno zganjati političnega kravala. »Tudi sam pomagam ljudem, pa pri tem ne hodim pred kamere in delam iz tega politični dogodek. Kot poslanec državnega zbora, skušam biti kolikor se da učinkovit, zaradi tega ne zganjam politikanstva. Od vladajoče koalicije pa pričakujem, da v nadaljnjih primerih ukrepa, saj se bojim se, da je ta primer žal zamujen. V nadaljnjih primerih bi morala biti politika učinkovita in zagovarjati temelj pravičnosti v tej državi,« je pojasnil Vrtovec.