Prihaja doba robotov in umetne inteligence, na kar je treba pripraviti tako Slovenijo kot EU

DELI:
03.05.2019, NSi

Kandidati NSi na evropskih volitvah so predstavili poglede na prihodnost evropskega gospodarstva in vlogo Slovenije v njem. V prihodnje se bo trg dela po napovedi Žige Turka zaradi avtomatizacije in umetne inteligence bistveno spremenil. Jožef Horvat je izpostavil pomen vlaganja v raziskave in razvoj, Lojze Peterle pa je poudaril, da odločitve Evropskega parlamenta bistveno vplivajo na pogoje poslovanja evropskega gospodarstva.

Žiga Turk: Slovenija mora stremeti k povišanju denarja za raziskave in inovacije

Kot je uvodoma dejal dr. Žiga Turk smo priča vedno bolj avtomatiziranim oblikam dela in uvajanju robotike na številnih področjih. »To velja tako za umsko bolj zahtevne procese kot je npr. igranje šaha, kjer računalniki že prekašajo ljudi, kot tudi za bolj preproste stvari, kjer se uvaja avtomatizacija. Zaradi avtomatizacije in umetne inteligence se bo življenje močno spremenilo, tudi trg dela. Na splošno pa velja, da bo v prihodnosti možno vsa rutinska dela avtomatizirati, bodisi z roboti ali umetno inteligenco,« je pojasnil dr. Turk in dodal, da bi morala EU in tudi Slovenija stremeti za tem, da ostane v vrhu raziskav in inovacij, ki se ukvarjajo z novimi tehnologijami. Po njegovem mnenju bo potrebno v prihodnosti zato najti tudi ustrezne odgovore na vprašanja socialne varnosti, novih modelov zaposlovanja, izobraževanja, usmeritve kapitalskih trgov, itd.

Jožef Horvat: Potrebujemo atraktivno davčno okolje in debirokratizacijo

»Tudi letošnji novorojenčki bodo delali na delovnih mestih, ki jih danes še ne poznamo. Podjetij, ki se ne bodo digitalizirala, kmalu ne bo več,« je prepričan Jožef Horvat, ki je dodal, da Evropsko gospodarstvo raste že 24 zaporednih četrtletij, od leta 2014 je bilo ustvarjenih skoraj 12 milijonov novih delovnih mest. »Slovensko gospodarstvo pa ob vsem tem cepeta za povprečjem EU. Največji problem je produktivnost slovenskega gospodarstva, ki je kar 20% pod povprečjem produktivnosti EU. Sprejeti moramo ukrepe, ki bodo pomagali do atraktivnega davčnega okolja in debirokratizacije slovenskega gospodarstva,« je med drugim dejal Jožef Horvat in se zavzel za čimprejšnje strukturne spremembe, ki bi  omogočile ustrezno rast gospodarstva in njegovo prilagoditev novim razmeram.

Lojze Peterle: Zakoni sprejeti v Evropskem parlamentu so pomembni za slovensko gospodarstvo

Peterle pa je spomnil na primere iz poslanske prakse, med drugim na njegovo vlogo pri ukinitvi stroškov mobilnega gostovanja znotraj EU in pri direktivi, s katero so na poskrbeli za boljše pogoje poslovanja Krke in podobnih podjetij, ki proizvajajo generična zdravila. »Znižanje stroškov mobilnega gostovanja, ki sem ga predlagal, je EU gospodarstvu pomagalo do znižanja stroškov. Kot predsednik skupine za boj proti raku, pa sem lahko dosegel tudi, da je bil končno potrjena direktiva v prid bolnikom in slovenski farmaciji. Lep primer potencialnih možnosti za slovensko gospodarstvo je tudi trgovinski sporazum med EU in Japonsko, pri katerem sem aktivno sodeloval. Ta daje možnost, da se slovensko in japonsko gospodarstvo še bolj povežeta na področju robotike. Dogovori z Japonsko imajo neposreden vpliv na 200 podjetij in okoli 2000 delovnih mest v Sloveniji,« je še povedal evropski poslanec Peterle.

Novinarska konferenca

Objavil/a NSi dne Ponedeljek, 29. april 2019