PRI REŠEVANJU SLOVENSKEGA ZDRAVSTVA SE MORAMO OSREDOTOČITI NA BOLNIKE

DELI:
16.06.2023, NSi

»Danes tu slišimo in vidimo vse, česar slovenski zdravstveni sistem in bolniki predvsem nedopustno dolgo čakajoči, ne potrebujejo. NSi je zelo motivirana, da nekaj naredimo. Čakanja je dovolj in to vseskozi tudi ministru sporočamo. Mi že od vsega začetka dajemo dobre ideje in predloge, glede tega kaj bi bilo treba v slovenskem zdravstvenem sistemu napraviti, da bi postal vsem dostopen. Zdravstveni sistem moramo okrepiti, da bi rešili te nakopičene probleme in smo pripravljeni ponuditi roko in iti tudi čez mejo opozicija – koalicija. Po enem letu pa vidimo, da sadov in rezultatov teh napovedi pravzaprav ni. In lahko rečemo, da minister gotovo ni učinkovit,« je uvodoma dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj v Tarči.

Prepričan je, da se je kljub začetnim dobrim idejam izkazalo, da je minister uklonil pritiskom radikalno levih koalicijskih partnerjev in ulice. »Potegnil se je nazaj, umaknil in nasedel nekaterim idejam o preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni prispevek. Zato ne verjamemo, da bi lahko učinkovito rešil sedanje katastrofalno stanje,« je poudaril Cigler Kralj.

Izboljšati se mora uporabniška izkušnja, ki jo dobi pacient

Ukrepi v pomoč slovenskemu zdravstvu naj bodo po mnenju vodje poslanske skupine usmerjeni v reševanja položaja pacienta. »Pozivamo, da se pri ukrepanju osredotočimo na uporabnika, na pacienta, ki mu je, ko je v stiski, popolnoma vseeno ali ga pregleda zdravnik v zasebno zasebni ordinaciji ali koncesionar ali nekdo v državni ustanovi. Želimo, da bolnik dobi čim bolj kvalitetno oskrbo, ki pa je ni potrebno dodatno doplačati,« je bil jasen Janez Cigler Kralj.

Slovenec s povprečno plačo na mesec vplača v Zavod za zdravstveno zavarovanje slabih 300 evrov, ne smemo pa pozabiti tudi na prispevek za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. »Kaj v zameno za to dobi? Samo pravico do čakanja. To pa je katastrofa. Če ne bomo popravili ključnih zadev in omogočili zdravnikom, da delajo, ne pa se šli vojno proti njim, potem žal se slovenskemu zdravstvenemu sistemu ne obeta nič dobrega,« je zbrane opozoril.

Del problema slovenskega zdravstva je tudi korupcija

V nadaljevanju so v oddaji spregovorili tudi o problemu korupcije v zdravstvu. »Korupcija je problem. Pojavi se tam, kjer ni transparentnosti in tu je ta vlada naredila dve ključni napaki. Takoj po prevzemu oblasti je v tistem gnevu proti 14. vladi ukinila sistem referenčnih cen. S tem sistemom bi naredili prvi korak k temu, da ne bi dobavitelji neupravičeno dražili opreme za naše zdravstvo. In druga napaka je bila, da je odstopil od prvotne namere, da se zmanjša oziroma predrugači ta socialistična 45-članska skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Tam so tudi dobavitelji in ni preglednosti. Dokler bomo imeli to skupščino, ne bomo mogli premakniti stvari,« je zaključil vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj.