PREDLAGAMO, DA UPORABIMO VSE ZDRAVSTVENE VIRE, KI JIH IMA SLOVENIJA NA RAZPOLAGO

DELI:
30.05.2023, NSi

»V NSi vidimo ključen problem zdravstvenega sistema v dostopnosti do zdravnikov. Včerajšnji podatki NIJZ kažejo, da kar 141.000 pacientov oziroma kar polovica pacientov v Sloveniji na zdravnika čaka nedopustno dolgo. Ugotavljamo, da se žal v Sloveniji še vedno ne uporabljajo vse zmogljivosti, ki jih zdravstvo ima v tem trenutku,« je na novinarski konferenci opozoril Matej Tonin in dodal:

»Zdravstvo je ključna tema tega mandata, tako za opozicijo kot tudi za koalicijo. V NSi se tega zavedamo, zato smo se s tem problemom začeli ukvarjati že na začetku leta. Predstavili smo rešitve, ki so naletele na zelo pozitiven odziv, zlasti med stroko.«

Predsednik NSi je dejal, da s spremembo 80. člena zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju predlagamo, da se na področjih, kjer je nedopustno dolga čakalna doba, lahko vključijo tudi zasebniki. »Pogoj je, da imajo licenco zdravniške zbornice, storitve pa so plačane pod istimi plačnimi pogoji kot v državnih sistemih. Tak predlog se nam zdi v tem trenutku več kot nujen. Skratka, da uporabimo vse vire, ki jih ima Slovenija na razpolago, in to pod istimi pogoji, kot veljajo v državnih zdravstvenih zavodih,« je še pojasnil.

Dodal je, da smo v NSi s svojimi predlogi želeli do konca maja počakati na predstavitve vladnih predlogov. »Čakali smo do konca maja. Zgodilo se ni nič velikega in to nas je seveda prisililo v to, da smo sami predlagali spremembo zakona. Če pogledamo na predloge vlade lahko ugotovimo, da so na zdravstvenem področju trije njihovi zakoni – eden se ukvarja z digitalizacijo, drugi z drugačnim upravljanjem ZZZS-ja in tretji z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem,« je dejal in pripomnil, da kratkoročno ti predlogi ne bodo izboljšali dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Matjaž Trontelj: V ospredje postavljamo potrebe pacienta

Predsednik strokovnega odbora za zdravstvo v NSi Matjaž Trontelj se je uvodoma zahvalil vsem zaposlenim v zdravstvu, ki vztrajajo in delajo pod izjemno težkimi pogoji. »Postcovidno obdobje je zaznamovalo tudi Slovenijo, praktično cel svet. Vsi zdravstveni sistemi so podvrženi določenim pretresom in tudi Slovenija tu ni imuna,« je dejal Trontelj in zatrdil, da predlog zakona NSi v slovenski zdravstveni sistem prinaša nekaj novega: »Zelo pomembno je, da naš fokus obrnemo na paciente in njihove potrebe. V ospredje postavljamo potrebe pacienta in ne samega državnega sistema. Če polovica slovenskih pacientov čaka nedopustno dolgo, se mi zdi logično in nujno, da vključimo vse resurse. Tudi ti tako imenovani zasebniki, ki se jih na levici tako bojijo, imajo natančno predpisano, kdaj se lahko vključujejo – gre le za primere, ko so čakalne dobe nedopustno dolge, plačila pa se izvedejo pod istimi pogoji kot državni ZZZS plača v državnih zavodih. Mislim, da je v danih okoliščinah to več kot korekten predlog.«

Dodal je, da števila čakajočih seveda ne bomo spravili na nič, lahko pa ga močno zmanjšamo in s tem omogočimo ljudem hitrejšo vrnitev na delovno mesto oz. jih ozdravimo. Komentiral je tudi finančne učinke predloga zakona in pri tem navedel podatek, da je država v letu 2022 za bolniško odsotnost zaposlenih namenila kar 700 milijonov evrov. »Ta podatek iz naslova absentizma je zagotovo zaskrbljujoč in je posledica dejstva, koliko ljudi na zdravstveno oskrbo čaka nad dopustno mejo. Nasploh imamo v tem obdobju težave s človeškimi viri. Vemo, kako veliko je pomanjkanje kadrov v določenih poklicih, saj enostavno ni ljudi, ki bi delali,« je pojasnil Trontelj in dodal, da bi z zakonskim predlogom NSi in skrajšanjem čakalnih dob zagotovo prihranili veliko denarja.