Poziv vladi: Potrebujemo sodoben sistem helikopterske nujne medicinske pomoči

DELI:
13.01.2020, NSi

»Potrebe po helikopterskem reševanju rastejo, naše zmogljivosti pa padajo. Nesprejemljivo je, da v Sloveniji leta 2020 ni ustrezno poskrbljeno za helikoptersko reševanje in da zadeve na tem področju ostajajo nedorečene,« je bo zahtevi za sklic nujne seje v državnem zboru danes dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Predsednik NSi je poudaril, da v Sloveniji nimamo namenskih helikopterjev za izvajanje nujne medicinske pomoči. Helikopterske prevoze tako opravljata Slovenska vojska in policija. »Potrebe po helikopterskem reševanju se v zadnjem času povečujejo, vlada pa do tega trenutka še ni sprejela odločitve, kako organizirati nujno helikoptersko pomoč,« je pojasnil Tonin in spomnil, da je v ta namen vlada sicer ustanovila medresorsko delovno skupino ministrstva za zdravje, v kateri sodelujejo še predstavniki notranjega, obrambnega in infrastrukturnega ministrstva ter agencije za civilno letalstvo, a ni nobenega napredka. Delovna skupina se je v letu 2017 sestala enkrat, dvakrat v letu 2018, medtem ko za lansko leto ni podatkov.

Tonin: Nujna seja je spodbuda vladi, da stvari končno premakne naprej

»Nujna seja je lahko spodbuda vladi, da se stvari na tem področju premaknejo naprej,« je pozval Tonin in poudaril, da bi moral biti cilj Slovenije, da se oblikuje finančno vzdržno in kakovostno nujno medicinsko pomoč, ki bo primerljiva z drugimi evropskimi državami. V NSi na nujni seji predlagamo sklep, s katerim bi odbora DZ za zdravje in obrambo vladi naložila, da poslance seznani z odločitvijo in predlogi rešitev medresorske skupine glede helikopterske pomoči.

Robert Sabol: Potrebujemo tri baze in štiri helikopterje

»Do težav prihaja tudi pri podvojenih ali celo potrojenih intervencijah, ko je na voljo samo en helikopter,« je opozoril reševalec Robert Sabol. Eden zadnjih takih primerov je bil v začetku januarja, ko je helikopter letel z inkubatorjem na Ptuj, istočasno pa sta potekali dve akciji gorskega reševanja, za kateri pa helikopter ni bil na voljo. Trenutno sta tako v Sloveniji v uporabi dva vojaška helikopterja, policijski pa je prizemljen. Kot je dejal Sabol so vojaški helikopterji preveliki in težje pristanejo na kraju intervencije, zato bi bilo nujno razmisliti o drugih možnostih. Po njegovih navedbah je Slovenija ena redkih evropskih držav brez namenskih helikopterjev za reševanje, za ureditev sistema pa bi potrebovali tri baze in štiri helikopterje, pri čimer bi bil eden za rezervo.

»Dokler bomo delali na tak način, kot delamo zdaj z vojaškimi in policijskimi zrakoplovi, ne bomo mogli kandidirati za nepovratna evropska sredstva, s katerimi bi lahko pokrili tudi do 85 odstotkov investicije,« je na novinarski konferenci še opozoril Sabol. Po njegovih besedah bi lahko, če bi vse naredili tako kot je treba, dobili evropski denar, s tem pa bi bila ta služba opravljena praktično zastonj.